Njujork tajms: SAD iza kampanje ,,Gotov je!“ i rušenja Miloševića

Rusija nije jedina koja se meša u izbore, to isto rade i SAD, piše danas „Njujork tajms“ i kao primer navodi mešanje Amerike u obaranje Miloševića

Milioni letaka, postera i nalepnica da se porazi protivnik u Srbiji, torbe pune novca u rimskom hotelu za podršku određenim italijanskim kandidatima, skandalozno curenje informacija stranim novinarima na izborima u Nikaragvi, samo je mali deo istorije mešanja SAD u izbore u inostranstvu, navodi list.

Kako piše autor Skot Šejn, na izborima u Srbiji 2000. godine, SAD su uspešno finansirale nastojanja da se porazi tadašnji predsednik Slobodan Milošević, obezbedivši ,,političke savetnike i milione nalepnica sa simbolom opozicije – stegnutom pesnicom i natpisima „On je gotov“ štampanim na 80 tona lepljivog papira i isporučenog od proizvođača iz Vašingtona“.

List se poziva na teskt ,,Vašington posta“ u kom se navode izjave tadašnjih lidera Otpora o tome kako su smislili slogan ,,Gotov je!“, a zatim i kako je ,,tokom tri meseca, milion nalepnica odštampano na 80 tona uvezenog samolepljivog papira, koji je platio USAID, a isporučila vašingtonska Ronko konsalting korporacija“.

Srbija, Italija, Irak, Avganistan, Nikaragva, Rusija, samo su neke od zemalja u kojima su tokom izbornog procesa ,,intervenisale“ SAD, naveo je ,,Njujork tajms„.

Istoričar i kustos Međunarodnog špijunskog muzeja u Vašingtonu Vins Hjuton, koji je nekad služio kao vojnik na Balkanu i tesno sarađivao sa obaveštajnim agencijama, rekao je da je video američke intervencije svuda po svetu. ,,Jasno smo stavili do znanja da nemamo nameru da Miloševića ostavimo na vlasti“, rekao je Hjuton.

Američki obaveštajni šefovi su prošle sedmice upozorili obaveštajni komitet u Senatu da se Rusija sprema za ponovno mešanje u američke srednjoročne izbore 2018. godine, na isti način kao i 2016. godine, koristeći hakovanje, curenje informacija, manipulisanje društvenim medijima i drugim metodama.

Većina Amerikanaca je šokirana takvim napadima na američki politički sistem, ali veterani obaveštajci i oni koji su učili o tajnim operacijama imaju drugačije viđenje.

,,Ako biste upitali nekog obaveštajca, da li su Rusi prekršili pravila ili uradili nešto loše, odgovor je – ne, nisu“, rekao je penzionisani CIA obaveštajac Stiven Hol. SAD ,,apsolutno“ sprovode takve operacije uticanja na izbore, rekao je Hol i dodao da očekuje da će sa takvom praksom i da nastavi.

O mešanju SAD u izbore širom sveta govorio je i bivši direktor CIA Džejms Vulsi. Upitan da li je to tačno on je odgovorio: ,,O, verovatno, ali to je za dobrobit sistema kako bi se izbeglo da komunisti prevladaju.“

 

Izvor Tanjug/B92, 19. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u