Ankete: AfD po prvi put ispred socijaldemokrata

Ultradesničari po prvi put od Drugog svetskog rata drugi po popularnosti u Nemačkoj

Nemačka Alternativa za Nemačku (AfD) prvi put u istoriji je u anketama ispred socijaldemokrata (SPD) koji treba da vladaju u koaliciji s Angelom Merkel.

Prema anketi instituta Insa za dnevnik Bild, AfD ima 16 odsto podrške, jedan procentni poen više nego na prethodnom merenju, i ispred je druge po veličini stranke u Nemačkoj SPD koja je pala za jedan procentni poen na 15,5 odsto.

Anketa na uzorku od 2.040 ljudi obavljena je od 16. do 19. februara.

Već nekoliko nedelja se smanjuje razlika između ove krajnje desničarske stranke koja je ušla u parlament 24. septembra i najstarije nemačke partije koju potresa kriza i liderska trvenja.

S druge strane konzervativne stranke Hrišćansko demokratska unija (CDU) kancelarke Angele Merkel i njena saveznička bavarska Hrišćansko socijalna unija (CSU) ojačale su za 2,5 procentna poena na 32 odsto u toj anketi.

Demohrišćani i socijaldemokrate sada zajedno imaju 47,5 odsto glasova i prema tome nemaju većinu u parlamentu u slučaju novog glasanja.

Dve grupe se spremaju da formiraju koalicionu vladu pod uslovom da dogovor odobri baza SPD-a. Oko 464.000 članova te stranke počeće od sutra da glasaju poštom, a rezultat se očekuje 4. marta.

Drastičan pad podrške SPD-u u anketama mogao bi da ih podstakne da odobre ovu novu koalicionu vladu, a ukoliko odbiju to bi verovatno značilo prevremeni izbori i katastrofalan rezultat za njih, navodi agencija Frans pres.

U poslednjem barometru ovog vikenda institut Forsa koji radi za privatne televizije RTL i N-TV i dalje je davao socijaldemokratama prednost u odnosu na AfD. SPD je prema toj anketi imao 16 odsto a AfD 13 odsto glasova.

SPD je na izborima u septembru osvojo 20,5 odsto glasova, što je bio njihov najgori posleratni rezultat, ali od tada stranka i dalje gubi podršku, dok ekstremna desnica, koja je na izborima imala blizu 13 odsto jača.

 

Izvor Beta/AFP, 20. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u