Ivanić: Vežba sa NATO ne može biti održana, nije je razmatralo predsedništvo

Mladen Ivanić je odgovorio je da međunarodna vojna vežba na poligonu na Manjači ne može biti održana, jer je Predsedništvo BiH nije ni razmatralo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je za Srpsku neprihvatljivo održavanje vojne vežbe na poligonu Manjača i korišćenje aerodroma Mahovljani, aviona A-10 i osiromašenog uranijuma u toj vežbi.

On je u pismu upućenom članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću naveo da je upoznat da je na sastanku u Ministarstvu odbrane BiH, kojem su prisustvovali Ivanićevi saradnici i izaslanici, razgovarano o izvođenju te vojne vežbe NATO-a na poligonu Manjača, u maju 2019. godine, prenosi RTRS.

„Šokiran sam informacijom da prema planu tokom izvođenja vojnih vežbi treba da bude korišćen avion A-10, koji ima ključno naoružanje top 30 milimetara ’Vulkan‘ sa municijom sa osiromašenim uranijumom, čije su negativne posledice po život i zdravlje ljudi nesagledive“, naveo je Dodik u pismu.

On je podsetio da svaka doza zračenja, pa i minimalna, ima kancerogeno dejstvo na zdravlje ljudi, kao i da područja koja je NATO bombardovao osiromašenim uranijumom imaju mnogo obolelih od kancera, leukemije i drugih teških bolesti.

„Vama je jasno da ni o čemu u vezi sa tom vežbom nismo zvanično obavešteni. Stoga očekujem i tražim od Vas da budu prekinuti dalji razgovori o tom pitanju i da bude sprečeno održavanje te vežbe“, napisao je Dodik.

IVANIĆ: PREDSEDNIŠTVO NIJE RAZMATRALO VOJNU VEŽBU
Mladen Ivanić je odgovorio je da međunarodna vojna vežba na poligonu na Manjači ne može biti održana, jer je Predsedništvo BiH nije ni razmatralo.

Ivanić je naveo i da Predsedništvo BiH nije dobilo zvanično obaveštenje Ministarstva odbrane BiH u vezi sa navedenom vojnom vežbom.

„Sa žaljenjem moram da konstatujem da ne raspolažete tačnim informacijama po pitanju navodnog prisustva mojih saradnika i izaslanika sastanku navedenom u Vašem dopisu. Takođe, Predsedništvo Bosne i Hercegovine nije ni razmatralo niti usvojilo plan međunarodnih vojnih vežbi za 2019. godinu, tako da ta vežba bez usvajanja plana ne može da bude održana“, napisao je Ivanić u odgovoru Dodiku, prenele su banjalučke „Nezavisne novine“.

On je kazao da je na temu pomenute međunarodne vojne vežbe održan samo jedan pripremni sastanak na kojem su predstavnici OS BiH iznesene određene primedbe na predlog sadržaja vojne vežbe.

Ivanić je dodao i da nije za održavanje vojnih vežbi u kojima bi bio korišćen osiromašeni uranijum, kao i da nijedna institucija to ne bi podržala.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 20. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u