Kušner: Sever Kosova odvojen od početka, silovane i Srpkinje

„Sever Kosova je bio odvojen od početka, jer nismo želeli da preduzmemo borbene akcije koje bi vratile rat“

Bivši administrativni rukovodilac Unmika Bernar Kušner izjavio je da je sever Kosova „odvojen od početka” i prisetio se da je 1999, prilikom obilaska srpskih kuća u Prištini, video žene koje su bile napadnute i silovane. U razgovoru za prištinsku televiziju „Klan Kosova” Kušner je rekao da je njegova uloga bila da donese mir, prenosi RTS.

„Sever Kosova je bio odvojen od početka, jer nismo želeli da preduzmemo borbene akcije koje bi vratile rat. To je područje koje se nalazilo u geografiji Kosova, i uspeli smo da ostvarimo mogućnost da obilazimo tri područja na severu. Nisam došao ovde radi rata, jedan od uspeha Ujedinjenih nacija je što više nije bilo rata”, rekao je bivši šef Unmika.

Navodi se da je Kušner, prisećajući se dolaska na Kosovo 1999. godine, naveo je da ga „najviše pogađa masakr počinjen nad seljanima”. „Još uvek plačem kada se setim tog vremena, masakr seljana, bila je bolna realnost koja me je puno pogodila”, rekao je Kušner.

On je kazao i da je u to vreme obilazio i srpske kuće u Prištini, zajedno sa tadašnjim komandantom OVK i sadašnjim kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, gde je video „žene koje su bile napadnute i silovane”.

 

Izvor Tanjug/Politika, 20. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u