Minhen nije smirio strahove od novog Hladnog rata

Ono što je 54. konferencija izrodila jeste samo još jedan šou rusofobije – direktan nastavak sapunske opere ,,Rusijagejt“ iz Vašingtona

Minhenska bezbednosna konferencija bi trebalo da bude uzvišeno godišnje okupljanje svetskih političara i vojnih i obaveštajnih eksperata. Teoretski, oni hladne glave, kao dobro informisani profesionalci, razmatraju ozbiljna bezbednosna pitanja.

A ipak, u ovom smutnom vremenu, ono što je 54. konferencija izrodila jeste samo još jedan šou rusofobije – direktan nastavak sapunske opere ,,Rusijagejt“ iz Vašingtona.

Štaviše, Minhenski bezbednosni izveštaj za 2018. je naslovljen ,,Do ivice i nazad?“. U njemu, predsedavajući konferencije Volfgang Išinger nije ublažavao svoje reči. ,,Svet je došao bliže – preblizu – ivici značajnog konflikta“, rekao je.

To nije bila naročito suptilna šifra za Hladni rat 2.0, koji bi brzo mogao da se razvije u direktnu konfrontaciju između NATO i Rusije. Izveštaj je takođe izdvojio doktrinu američkog predsednika Donalda kao delo ,,neprijateljske revizionističke sile“ koja napada ,,temelje međunarodnog poretka“.

Ali, jednom kad su razgovori počeli, ukorenjene predstave su prevladale, sa sve Rusijom kao smrtnom pretnjom za NATO i vice-versa.

RUSKA MOĆ
Nikolas Berns, bivši američki ambasador pri NATO, pružio je i grafičku ilustraciju. ,,Hoće li NATO ojačati sebe kako bi obuzdao rusku moć u istočnoj Evropi, imajući u vidu šta je Rus ilegalno učinio na Krimu, u Donbasu i Gruziji?“ – upitao je.

,,Mislim da je odgovor pozitivan. Ministri odbrana NATO su odlučili da uvećaju svoje rekvizite. Imamo trupe u Poljskoj i u tri baltičke zemlje. Mislim da je NATO ujedinjen. Moramo da nastavimo sankcije protiv Rusije“, dodao je.

Prirodno, usledila je reakcija na ovakvu retoriku. Konstantin Kosačev, predsedavajući Spoljnopolitičkog komiteta ruskog Senata, predstavio je stav svoje zemlje.

,,Jedini pristup koji Rusija smatra ispravnim jeste da je bezbednost nedeljiva“, rekao je Kosačev. ,,Moraju svi učestvovati u njoj. Saradnja u oblasti bezbednosti ne bi trebalo da bude podeljena u blokove“.

,,Kontinuirano postojanje NATO izaziva nove pretnje, umesto da ih prevazilazi. Ova konferencija je oduvek bila antiruska. Nažalost, pokušavaju da okrive Rusiju za sve probleme sa kojima se Zapad suočava“, dodao je Kosačev.

Lista izjava kojima se šamara Rusija je svakako bila poduža, a isticali su se generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, ukrajinski predsednik Petro Porošenko i američki savetnik za nacionalnu bezbednost general H. R. Mekmaster. Čak je i nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel optužio Rusiju i Kinu da pokušavaju da ,,podriju“ Evropsku uniju.

Sve što je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu preostalo bilo je da prokomentariše skorašnje optužbe, tvrdeći da je priča o mešanju Kremlja u američku politiku nedokazano ,,brbljanje“. Zaista, ,,Rusijagejt“ je raskrinkan, između ostalog, radom istaknutog istraživačkog novinara Roberta Perija na Consortiumnews.com.

NATO, naravno, ne čini ništa bez odobrenja Vašingtona. Prenaduvani Rusija-NATO obračun je veoma neravnopravna svađa. Ruski odbrambeni budžet za 2017. godinu je bio oko 70 milijardi dolara, što je jedna desetina američkog budžeta.

Ove godine, NATO-ov ,,Edžis“ oblaski sistem, sposoban da lansira ,,zemlja-zemlja“ krstareće projektile srednjeg dometa tipa ,,Tomahavk“, će biti razmešten u Poljskoj. Ova EU članica će takođe biti domaćin ,,Anakonde“, najveće vojne vežbe NATO još od Hladnog rata, u kojoj će učestvovati najmanje 100.000 vojnika.

Minhen nije učinio ništa da smiri strahove od Hladnog rata 2.0. Štaviše, vratio je udaljena sećanja na one davno zaboravljene dane u kojim ,,sovjetske komunjare jedu decu za doručak“.

OBJAVLjENI IZVEŠTAJ
Užasavajuća površnost govornika govori za sebe.

Minhen se takođe dogodio odmah nakon što je Međunarodni institut za strateške studije objavio svoj Izveštaj o vojnom balansu, u kojem su zapadne bezbednosne službe iznova pokazale svoje nepoverenje u pogledu vojnih napredaka Rusije i Kine.

A Minhen nije učinio apsolutno ništa da usmeri diskusiju na zastrašujuću perspektivu pretvaranja najnovijeg kreščenda između Izraela i Irana u vrući rat, praktično po inerciji. Tako da, na kraju svega, nismo videli ništa ni blizu sličnog ,,kretanju unazad od ivice“.

Volter, francuski filozof i pisac iz 18. veka, imao je dosetku da nas oni koji nas teraju da verujemo u apsurde – teraju i da činimo zločine.

Kolektivni neuspeh ovih bezbednosnih ,,stručnjaka“ nastupa dok ,,evroazijski vek“ dobija sve jasniji oblik – jasniji od transatlantskih ili transpacifičkih pokreta. Brojevi ne lažu. Dok ,,eksperti“ govore i demonizuju, Novi put svile se gradi.

Tako da pustimo da se Hladni rat 2.0 raspadne u ono što je oduvek i bio – prazna ljuštura.

 

Preveo VOJISLAV GAVRILOVIĆ

 

Asia Times

Svet
Pratite nas na YouTube-u