Reakcije na Raminu izjavu o ujedinjenju Kosova i Albanije

Izjava Edija Rame o ,,jednom predsedniku Albanije i Kosova“ i njihovoj ,,zajedničkoj spoljnoj politici“ izazvala brojne reakcije

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić osudio je najnoviju izjavu albanskog premijera Edija Rame i istakao da EU i zapadne zemlje ,,zabijaju glavu u pesak“ pred velikoalbanskom politikom, , koja je, kaže, najveća pretnja miru i stabilnosti u regionu.

,,Rama je bukvalno rekao da su Albanija i Kosovo jedna država sa jednim predsednikom, zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom. I niko ga ne kritikuje“, rekao je Dačić za Tanjug.

Upitao je šta bi bilo da je Srbija rekla da sa Republikom Srpskom treba da ima jednog predsednika i zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku.

,,Srbija to nikad nije tražila, a ipak je stalno na meti kritike iz Brisela i zapadnih zemalja. I posle će neko da kaže da nema dvostrukih aršina“, istakao je Dačić.

EU: POLITIČKO UPLITANjE KOČI DOBRE ODNOSE NA ZAPADNOM BALKANU
Evropska unija danas je, povodom izjave albanskog predsednika Edija Rame o Kosovu, saopštila da ,,izjave koje se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa“ na Zapadnom Balkanu.

To je u Briselu izjavila predstavnica za štampu Evropske komisije Katrin Rej koja je time odgovorila na pitanje novinara kako EU gleda na izjavu Rame u Prištini da ,,Albanija i Kosovo treba da imaju jednog predsednika, što veoma zvuči kao plan za stvaranje Velike Albanije“.

Rej je rekla da su ,,lideri EU pružili neopozivu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana i sa zemljama tog regiona će EU nastaviti da deluje bilateralno na njihovom odgovarajućem putu ka Uniji i u pravcu bolje regionalne saradnje“.

Ona je ocenila da ,,saopštenja koja se mogu protumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nikako ne doprinose izgradnji dobrih susedskih odnosa“.

,,EU otud očekuje da sve države regiona grade konstruktivne odnose i saradnju i pospeše snažniji program reformi kako bi napredovale na putu integracije u Uniju“, rekla je Rej.

Rama je u Prištini na obeležavanju godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova rekao da će ,,Albanija i Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije“.

,,Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike“, naveo je albanski predsednik.

ALEKSANDAR VULIN: VELIKA ALBANIJA NAJVEĆA PRETNjA MIRU NA BALKANU
Velika Albanija je najveća pretnja za mir na Balkanu, a ideje o tome da svi Albanci žive u jednoj državi i da imaju jednog predsednika, jesu dokaz velike Albanije i moraju biti zaustavljene, izjavio je ministar odbrane, Aleksandar Vulin.

Komentarišući izjavu albanskog predsednika, Edija Rame da Albanija i Kosovo treba da imaju zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku i jednog predsednika,Vulin kaže da širenje velike Albanije mora biti zaustavljeno na Kosovu i Metohiji.

,,Upravo zbog toga sam predlagao i predlažem da se razgraničenje između nas i velike Albanije mora ustanoviti na Kosovu i Metohiji, gde njeno širenje mora da bude zaustavljeno“, naveo je Vulin u pisanoj izjavi za javnost.

Ukoliko, kaže, međunarodna zajednica nema hrabrosti da to kaže reći ćemo mi.

,,Svako mora da zna i da razume, ukoliko Albanci govore o tome da će imati jednu spoljnu politiku ili jednog predsednika, biće jako teško objasniti, na primer Srbima, da nemaju jednog predsednika ili jednu spoljnu politiku, budući da i mi živimo u nekoliko država na prostoru Balkana“, poručio je ministar Vulin i dodao da ,,velika Albanija mora da stane“.

Ona je velika pretnja bezbednosti i miru svih balkanskih naroda i međunarodna zajednica mora da pokaže koliko je odlučna u očuvanju mira na prostoru Balkana, a ako to nije u stanju da kaže ili to da uradi, onda ćemo mi koji živimo na Balkanu morati da kažemo da smo veoma zabrinuti i za mir i za stabilnost, upozorio je Vulin.

,,Velika Albanija mora konačno, nakon vekova, da bude zaustavljena u svojoj ekspanziji i svom širenju. Ja verujem da je Kosovo i Metohija pravi prostor da se velika Albanija zaustavi“, naveo je ministar odbrane.

POPOVIĆ: RAMU PROGLASITI ,,PERSONOM NON GRATA“ U SRBIJI
Izjava premijera Albanije Edija Rame da će Albanija i lažna država Kosovo imati zajedničku spoljnu politiku i predsednika uperena je protiv mira u regionu i predstavlja neprijateljski čin prema Srbiji i srpskom narodu, ocenio je predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović.

Popović je u izjavi za medije ocenio da bi zbog neprijateljskog čina prema Srbiji, zbog podrške razbijanju Srbije i podsticanju stvaranja ,,velike Albanije“ na našem tlu, Edija Ramu trebalo proglasiti ,,personom non grata“ u Srbiji, a ambasadoru Albanije u Beogradu uručiti oštar demarš.

,,Ova izjava, koja je izrečena u Prištini, na srpskom Kosovu, povodom obeležavanja desetogodišnjice od protivustavne odluke šiptarskih separatista o otcepljenju, ukazuje na jasan i nedvosmislen plan da se na Balkanu i na srpskom tlu stvara takozvana Velika Albanija“, naveo je Popović u izjavi za javnost.

On ocenjuje da se u ovoj izjavi pokazuje pravi cilj otcepljenja Kosova i svih onih koji su taj sramni čin podržavali – ,,da se granice u regionu prekroje u korist Albanaca i izazovu nove tenzije i sukobi na Balkanu“.

,,Srbija je otvorena za dijalog sa Albancima radi pronalaženja održivog rešenja za status južne srpske pokrajine koje će biti u skladu sa Ustavom Republike Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN“, naveo je Popović.

Prema njegovim rečima, Beograd je spreman na ustupke i kompromise, ali nikako nije spreman na to da se cepa srpska teritorija, niti da takve separatističke tvorevine kao što je lažna država Kosovo ulaze u međunarodne organizacije, a posebno u Ujedinjene nacije.

,,Uvek smo bili dobri domaćini, ali zahtevamo poštovanje našeg nacionalnog dostojanstva, našeg Ustava i međunarodnog prava“, ukazuje Popović.

On je pozvao i predstavnike međunarodne zajednice, posebno one koji su zdušno podržavali takozvanu kosovsku nezavisnost, da osude izjavu Edija Rame i jasno saopšte da su opasne ideje koje je izneo albanski premijer neprihvatljive i nedopustive.

Rama je u nedelju izneo ideju o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici Albanije i Kosova, kao i o izboru jednog predsednika.

,,Albanija i Kosovo će imati zajedničku spoljnu politiku, a ne samo zajedničke ambasade i diplomatske misije. Zašto da nema čak i jednog predsednika kao simbola nacionalnog jedinstva i zajedničke nacionalne bezbednosne politike“, rekao je Rama u nedelju na svečanoj sednici kosovske skupštine povodom desete godišnjice od jednostranog proglašenja nezavisnosti.

On je priznao da takva ideja sada nije izvodljiva, ali dodao da ono o čemu se sanja može i da se realizuje.

HOTI: RAMINA IDEJA O JEDNOM PREDSEDNIKU NEPOŠTOVANjE
Ideja albanskog premijera Edija Rame o jednom zajedničkom predsedniku Albanije i Kosova pokazala je manjak poštovanja prema težnjama građana Kosova, izjavio je danas šef opozicionog Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti.

PRINC ALBANIJE BI DA BUDE ZAJEDNIČKI KRALj ALBANIJE I KOSOVA
Albanski princ Leka je ocenio da jedinstvo Albanije i Kosova, za koje se zalaže albanski premijer Edi Rama, može da se postigne samo pod krunom.Kako prenosi makedonska agencija MIA, Leka je na društvenim mrežama napisao da ,,ujedinjavanje Albanije i Kosova, dve države sa jednom nacijom, treba da se postigne vraćanjem monarhiije“.

,,Nacionalno objedinjavanje bilo je i biće san i zalaganje kraljevske porodice, iz generacije u generaciju, čak i kad niko drugi nije imao smelost da to artikuliše. To se ostvaruje kraljevskom krunom u dve države kao simbolom tog jedinstva“, napisao je albanski princ.

Leka je istakao da bi to bila logika stvarne stabilnosti, tradicije i istinskog prosperiteta kako ukazuju uspešni primeri najrazvijenijih zemalja Zapada.

ĐURIĆ: NIJE ĆUTANjE UVEK ZLATO, NEKAD JE IZVOR NESTABILNOSTI
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je danas da ga više zabrinjava izostanak reakcije međunarodne zajednice povodom izjava Edija Rame o jedinstvu Kosova i Alabanije od samih izjava.

Ramina izjava nije prva takve vrste i one se, dodaje Đurić, ponavljaju u kontinuitetu, a posledica su međunarodne klime koja je stvorena, da je to društveno prihvatljivo.

,,Ne smatram da je to dobro kada se pokazuje pretenzija ka teritoriji drugih država. Za nas je KiM teritorija naše države i svaki put kada neko ispolji tu vrstu pretenzija, naravno da tako nešto ne može da bude pozdravljeno i prihvaćeno“, istakao je Đurić.

Kaže da ga uvek zabrinjava kada u međunarodnoj zajedicni ne postoje jednaki aršini i osude ponašanja svih.

 

Izvor Beta/Tanjug/Večernje novosti, 20. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u