Suvlasnik SBB finansira Đilasovu kampanju?

Neobična prodaja poslovne zgrade na Novom Beogradu baca novo svetlo na izvore finansiranja kampanje Dragana Đilasa

Jedan od glavnih finansijera Dragana Đilasa u kampanji za gradonačelnika Beograda je Dragan Šolak, suvlasnik kablovskog operatera SBB – nezvanično saznaju ,,Novosti„.

Prema dokumentaciji u koju je naš list imao uvid, Šolak je krajem oktobra obezbedio Đilasu čak četiri i po miliona evra na ime prodaje zgrade u Ulici antifašističke borbe 13b u Beogradu. Transakciju su pokušali da prikriju kupovinom preko firme čiji se krajnji vlasnik teško otkriva, ali svi tragovi vode do Šolaka.

Naime, samo nekoliko dana pre nego što je objavio da ulazi u trku za prvog čoveka glavnog grada, Đilas je prodao zgradu u Ulici antifašističke borbe 13b – na krajnje čudan način, a sedište njegove ,,Dajrekt medija“ ostalo je i dalje na toj adresi.

U dostupnim spisima vidi se da je kupac zgrade firma ,,Tekhil plaza“, iza koje navodno stoji Šolak. Osim toga, kako se vidi iz dokumentacije, pre nego što je 31. oktobra 2017. potpisan kupoprodajni ugovor, Šolak je kod banke založio još nekupljeni objekat kako bi dobio kredit da isplati Đilasa.

Ovi poslovni aranžmani otvorili su niz pitanja, među kojima je jedno od ključnih da li medijski magnati Đilas i Šolak, prodajući jedan drugom fiktivno i ,,Dajrekt medija“, u stvari zajednički upravljaju čitavom medijskom imperijom. U osvit borbe za mandate u Starom dvoru, ova intriga baca novo svetlo na izvore finansiranja Đilasove kampanje.

Budući da pomenuta firma i dalje drži ogroman deo kolača za oglašavanje u medijima, postavlja se pitanje koliko pomenuti dvojac može da utiče na uređivačku politiku televizija i novina, što i te kako dobija na težini u predizbornoj kampanji.

Imajući sve to u vidu, mnogo je jasniji uređivački koncept pojedinih televizija, poput N1, koja je praktično pokrenuta preko Šolakove ,,Junajted grupe“. Osim toga, prema evropskim zakonima, vlasnik kablovske mreže ne sme da ima i medijsku agenciju, jer na taj način direktno utiče na medijsko tržište.

Inače, tajanstvenog kragujevačkog biznismena Šolaka, suvlasnika kablovskog operatera SBB i predsednika borda ,,Junajted grupe“, početkom januara portal ,,Malta danas“ optužio je da je kupio državljanstvo te zemlje da bi izbegao plaćanje poreza kod nas.

Njegova ,,SBB Telemah grupa“ postala je vodeći kablovski i internet operater u bivšoj Jugoslaviji – Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, a američki investicioni fond KKR 2013. godine je kupio SBB za milijardu i po dolara. Šolak je ostao glavni menadžer i jedan od akcionara sa udelom od 21 odsto.

Američki investitori iz KKR su preko ,,Junajted grupe“ i firme ,,Adrija njuz“ pokrenuli televiziju N1, a kupili su i Novu TV i Pop TV u Sloveniji. Navodno, glavni operativac je ponovo bio Šolak, s podrškom KKR, koji ima sedište u američkoj saveznoj državi Delaver i na Kajmanskim Ostrvima.

Njegovim sumnjivim poslovima bavili su se i mediji u Hrvatskoj i Sloveniji, gde takođe ima razgranat biznis, kao i u ostalim republikama bivše SFRJ. Slovenci su pokušali pedantno da popišu sve kompanije koje su učestvovale u medijskom biznisu u kojem se spominje Šolak.

Jedan od zaključaka bio je da ta priča, zbog velikog broja učesnika, naprosto ne može do kraja da se prati. Lanci transankcija bili su takvi da ni najiskusniji poznavaoci nisu mogli sve da rekonstruišu.

— Sve to liči na babuške. Iz jedne kompanije izlazi druga, i tako unedogled – zaključili su u ,,deželi“.

Šolak je objasnio da malteško državljanstvo nije uzeo da bi izbegao porez i naglasio da sve obaveze – pedantno plaća.

ŠVAJCARCI GAZDE NA PAPIRU
Prva veza Šolaka sa ,,Tekhil plazom“ je direktorka ove firme Dragana Kostić. Ona je u isto vreme i jedan od zastupnika ,,Diplomatik golf kluba“ zajedno sa Ljiljanom Šolak, Draganovom ženom. Druga ,,kopča“ je da se ime Kostićeve nalazi u prijavi koju tužilaštvo istražuje zbog sumnje na navodnu prevaru u vezi sa Ultra kanalom, zajedno sa Šolakom i još tri osobe.

Dodatna spona je i adresa ,,Tekhil plaze“. To je Bulevar Peka Dapčevića 19, gde je i sedište kompanije SBB. Zvanični vlasnik ,,Tekhil plaze“ je švajcarska kompanija ,,Dansav investments“, koja se nalazi na Bulevaru Zorana Đinđića 8a. Na istoj adresi je i ,,Junajted grupa“. To su glavne veze koje upućuju da deo Đilasovog novca za kampanju potiče od Šolaka i KKR.

STRASTVENI GOLFER
Najveća strast Dragana Šolaka je, kako mnogi kažu – golf. Ono malo fotografija na kojima je ovaj biznismen snimljen upravo su sa terena za golf, a kupio je i teren za ovu igru na Bledu za 11 miliona evra.

 

Izvor Večernje novosti, 20. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u