U Banjaluci uskoro vojna vežba sa NATO

Ministarstvo odbrane BiH i NATO organizuju združenu vežbu kod Banjaluke. Ministarstvo demantovalo da će biti korišćen osiromašeni uranijum

Ministarstvo obrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju američke Ambasade BiH uskoro bi u Banjaluci trebalo da organizuju NATO vežbu sa avionskom eskadrilom i osiromašenim uranijumom, navodi se u službenim dokumentima Ministarstva odbrane BiH koji su u posedu banjalučkog portala „Dnevnik“.

Isti izvor navodi da je sve dogovoreno na sastanku s general-majorom Džonom Gronskim, zamenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu.

NATO vežba trebalo bi da bude realizovana kroz dve faze — prva je teorijska obuka vojnika Oružanih snaga BiH i trajala bi od februara pa do kraja ove godine, a druga gađanje eskadrile aviona A-10 na poligonu Manjača, koja bi bila održana 2019.

Avion A-10 sadrži top od 30 milimetara „Vulkan“ s municijom, odnosno nekom vrstom osiromašenog uranijuma, navodi se u tekstu.

Učesnici vežbe bili bi vojnici NATO-a, njih 400, locirani u kasarni „Kozara“ u Banjaluci, kao i eskadrila od deset aviona (što američkih što litvanskih), lociranih na aerodromu Mahovljani u Republici Srpskoj.

Ranije su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab Oružanih snaga BiH i Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Ambasadi SAD u Sarajevu, organizovali sastanak povodom ovih aktivnosti.

Sastanku su prisustvovali i srpski generali iz Oružanih snaga BiH Mirko Tepšić, Dragan Vuković, zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić i savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Zoran Đerić, navodi portal „Dnevnik.ba“.

Dokumenti u posedu ovog portala dokazuju da su srpski predstavnici (Savez za promene) u Ministarstvu odbrane BiH i Oružanih snaga BiH bili saglasni sa izvođenjem NATO vežbe na području Republike Srpske, a pukovnik Planičić je zbog neslaganja izvođenja vežbe odstranjen do daljeg angažmana.

Portal navodi da su „inače, od SAD, navodno, dosad nagrađeni upravo generali Vuković i Tepšić — Vuković na dužnost u Austriji, a Tepšić na dužnost u SAD“.

General Anto Jeleč, donedavni načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, tražio je pojedine informacije o izvođenju ove NATO vežbe u Banjaluci, odnosno o tome kakva će se municija koristiti, sadrži li osiromašeni uranijum, beli fosfor i napalm zbog mogućnosti izazivanja požara, koje bi se lokacije, to jest poligoni i strelišta tražili.

Jeleč je, između ostalog, naveo i da je potrebno izvršiti medijsku pripremu stanovništva u zoni izvođenja vežbe zbog mogućnosti da lokalna zajednica bude sprečavala izvođenje NATO vežbe.

 

Izvor Sputnjik

 

MOD BIH: LAŽ O OSIROMAŠENOM URANIJUMU

Zamenik ministra odbrane BiH iz RS Boris Jerinić izjavio da je laž da će 2019. biti izvedene NATO vežbe na kojima će se koristiti osiromašeni uranijum.

Jerenić je za ,,Euroblic“ kazao da detalji vežbe još nisu dogovoreni, ali da je moguće da će u njoj učestvovati i avioni.

,,Sigurno neće biti korišćena ni bojeva municija, a kamo li ona s osiromašenim uranijumom. To se ne radi nigde u svetu i tako nešto niko od nas ne bi dozvolio“, kazao je on.

Reč je o vežbi koja je u planu kroz bilateralnu saradnju i održani su samo početni sastanci. Neće biti posledica po građane“, rekao je on.

Sarajevski portal Dnevnik objavio je danas, pozivajući se na dokumente u koje je, kako tvrdi, imao uvid, da će prema dogovoru Ministarstva obrane i američkih snaga u BiH, na banjalučkom poligonu Manjača biti organizovana NATO vežba, na kojoj bi avionska eskradila navodno trebalo da ispaljuje osiromašeni uranijum.

 

Izvor Tanjug/B92, 20. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u