Dačić i Lavrov o 180 godina saradnje i prijateljstva

Šefovi diplomatija Srbije i Rusije sastavili zajednički tekst povodom 180. godišnjice srpsko-ruskih odnosa

Danas su pred nama veliki zadaci daljeg jačanja neiscrpnog potencijala srpko-ruskog partnertsva, ocenili su šefovi diplomatija Ivica Dačić i Sergej Lavrov.

,,Želimo da nastavimo sa radom na jačanju ove tradicije na sve moguće načine za dobrobit sadašnjih i budućih generacija naših zemalja“, poručili su oni u tekstu za ,,Politiku“ i ,,Rusku gazetu“ povodom 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Rusije.

Ministri navode da su danas odnosi između Srbije i Rusije uzdignuti na nivo strateškog partnerstva, a da se politički dijalog razvija dinamično, u uslovima poverenja i razumevanja, redovno i na najvišem nivou.

U tekstu se podseća da je u decembru prošle godine uspešno održana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Rusiji.

Konstatuje se da se nastavlja međuparlamentarna saradnja, kojoj su ozbiljan podsticaj dale posete Srbiji predsednice Saveta Federacije Valentine Matvijenko u novembru 2017. i predsednika Dume Vjačeslava Volodina u junu prošle godine. Jačaju sadržajni kontakti i na relaciji spoljnopolitičkih resora.

,,Sa zadovoljstvom beležimo pozitivnu dinamiku trgovinsko-ekonomskih i vojnotehničkih veza, uspešnu realizaciju zajedničkih projekata u oblasti energetike, saobraćaja i kulture. Razrađen je čvrst ugovorno-pravni temelj srpsko-ruskih odnosa koji se dosledno razvija“, ocenili su oni.

Ministri ističu da dve zemlje sprovode samostalnu, pragmatičnu i izbalansiranu spoljnu politiku, koja se oslanja na vlastite nacionalne interese. ,,Pritom, odlučni smo u poštovanju osnovnih principa međunarodnih odnosa sadržanih u Povelji UN“, kažu Dačić i Lavrov i dodaju da se dve zemlje dosledno zalažu za prevazilaženje ključnih izazova i pretnji savremenog sveta čvrsto se oslanjajući na međunarodno pravo.

,,Naša međusobna saradnja je posebna po uzajamnom poštovanju izbora druge strane i uzimanju u obzir njenih interesa. Beograd i Moskva protive se štetnoj praksi ,’ili sa nama ili protiv nas’ koja je već dovela do jačanja nepoverenja i nestabilnosti na evropskom kontinentu“, poručuju oni.

U tesktu ministri prave presek odnosa dve zemlje otkako je knez Miloš Obrenović u Kragujevcu 23. februara 1838. primio prvogh ruskog konzula Gerasima Vaščenka što označava i početak diplomatskih odnosa.

Oni, između ostalog, podsećaju da su odnosi između dve zemlje 1999. godine prošli ispitivanje čvrstoće, a da su dva svetska rata pružila više primera bratstva po oružju i žrtvovanaju oltaru pobede.

 

Izvor Tanjug/B92, 21. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u