Severna Koreja ,,ispalila“ Pensa

Propuštena šansa za prvi zvanični kontakt Trampove administracije sa severnokorejskim rukovodstvom

Severnokorejska strana u poslednji trenutak otkazala sastanak sestre lidera Severne Koreje i potpredsednika SAD koji je trebalo da se održi u Južnoj Koreji.

Kako je saopštio Stejt department, sastanak između Pensa i Severnokorejaca bio je jedna od glavnih tema za vreme Pensove posete Pjongčangu gde je predvodio američku delegaciju na otvaranje igara. Uoči Pensove posete američki zvaničnici su govorili da nisu tražili sastanak sa Severnom Korejom ali su ostavili otvorenu mogućnost da se održi.

Do objavljivanja ovog saopštenja, više od nedelju dana od Pensovog povratka u SAD, nije bilo naznaka da je sastanak planiran a zatim otkazan u poslednjem trenutku.

Stejt department je saopštio da je Pens bio ,,spreman da iskoristi ovu šansu“, kojom prilikom bi insistirao da Pjongjang odustane od svog nuklearnog oružja i programima balističkog naoružanja.

,,U poslednjem trenutku zvaničnici Demokratske Narodne Republike Koreje odlučili su da ne održe sastanak, žao nam je što nije iskorišćena ova prilika“, rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nojert koristeći zvanično ime Severne Koreje.

To bi bio prvi zvanični kontakt između Severne Koreje i administracije predsednika Donalda Trampa.

Ova izjava izgleda da protivreči severnokorejskoj izjavi da nisu bili zainetersovani da se sastanu sa Pensom dok je bio u Pjongčangu. Severnokorejska zvanična novinska agencija je javila 8. februara kada je Pens stigao u Južnu Koreju da nemaju nameru da koriste, kako je navela sportski festival, kao što su Zimske olimpijske igre, za političke svrhe.

Prisustvo Severne Koreje na Zimskoj olimpijadi je viđeno kao veliki znak otopljavanja u vrlo napetim odnosima na Korejskom poluostrvu.

 

Izvor Beta/AP/B92, 21. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u