Sirijska vojska ušla u Afrin?

Erdogan nije uspeo da spreči ulazak sirijske vojske u Afrin

Kolona sirijske vojske ušla je u Afrin uprkos turskom granatiranju, rekao je Sputnjiku zvanični predstavnik kurdskih snaga samoodbrane Afrina Rejzan Hedu.

„Održavamo kontakt sa sirijskom vojskom, vlastima, vlašću u Afrinu i kurdskim odredima samoodbrane. Snage je poslala sirijska vlada. Erdogan je bio loš ’saobraćajac’ izjavivši da je zaustavio kretanje sirijskih snaga koje su poslate u Afrin. To nije tačno, snage su već u Afrinu“, rekao je Hedu.

Sagovornik agencije je naveo da su se na barikadima kurdskih snaga na ulasku u kanton Afrin našli pod artiljerijskom vatrom desetine novinara, za vreme kretanja kolone u pravcu Afrina.

„Predsednik, Vlada i turski mediji su izjavili da se radi o verskoj konotaciji, izjavivši da su to snage šiita. Mi se u Siriji ponosimo konfesionalnim i nacionalnim različitostima. Već 32 dana odbijamo tursku agresiju koja je na vojnom planu neuspešna. Oni su možda pomerili niz pozicija, ali je u celini vojna operacija neuspešna“, dodao je Hedu.

Turska je započela ofanzivu nad ovom sirijskom enklavom krajem januara da bi proterala borce sirijskih Kurda, koje vidi kao bezbednosnu pretnju zbog njihove povezanosti sa pobunjenicima u zemlji.

 

Izvor Sputnjik, 21. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u