Vojska Srbije kupuje ,,ubice tenkova“ od Belorusije

Protivoklopna komponenta naših oružanih snaga uskoro bi mogla da bude ojačana višenamenskim borbenim helikopterima Mi-35

Srbija je zainteresovana za nabavku helikoptera Mi-35 ruske proizvodnje, saznaju ,,Novosti„. Plan državnog i vojnog vrha jeste da se u Ratnom vazduhoplovstvu nađe najmanje šest ovih letelica, čija cena nije manja od tri miliona dolara. Ove borbene letelice, poznate po nadimku ,,leteće oklopnjače“ ili ,,ubice“ tenkova, biće namenjene pružanju podrške kopnenim snagama naše vojske.

Prema saznanjima našeg lista, moguća adresa za nabavku ovih letelica je Belorusija. Jedna od mogućnosti je da se kupi modernizovana verzija MI-24, koja nosi oznaku MI-35. Druga alternativa je helikopter MI-35, koji je u sastavu armije ruske federacije. Koja je opcija za srbiju najprihvatljivija još uvek je otvoreno pitanje. U procesu pregovaranja važnu ulogu ima i Rusija, koja kao zemlja proizvođač mora da se saglasi sa primopredajom.

Nabavka ovih letelica, koje su zbog svoje borbene efikasnosti izuzetno cenjene među stranim vojskama, biće i jedna od tema predstojeće posete ministra odbrane Aleksandra Vulina Minsku. Sa vlastima Belorusije biće razmotrene sve mogućnosti i modeli za kupovinu.

— Vojsci Srbije su ove letelice potrebne za opremanje jedinica za brza dejstva, koja su odnedavno prioritet za opremanje u našem sistemu odbrane – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane. — Razvoj ovih snaga uslovljen je bezbednosnom situacijom u ovom delu sveta, ali i savremenim zahtevima ratovanja. Helikopteri Mi-35 idealna su opcija za brze borbene operacije, ali i izviđanje i transport borbenih grupa.

Letelica koja je visoko na spisku želja našeg ratnog vazduhoplovstva nosi oznaku Mi-35 ili Mi-35M, iako je u njenoj osnovi provereni borbeni jurišnik Mi-24. Ova varijanta ruskog helikoptera, međutim, modernizovana je i osposobljena za širi krug operacija i naoružanja. Prvenstvena namena mu je protivoklopna borba, ali ugradnjom raketa vazduh-vazduh može da se koristi i za borbu na nebu. Nezamennjiv je u misijama uništavanja tenkova, oklopnih transportera, borbenih vozila pešadije na prvoj vatrenoj liniji i u dubini, kao i razaranja neprijateljske artiljerije.

Njegov prethodnik Mi-24 prešao je ratni put kroz sve sukobe u kojima je svojevremeno učestvovao Sovjetski Savez, a moderniju varijantu Mi-35 osim matične Rusije, koriste i ratna vazduhoplovstva Azerbejdžana, Brazila i Venecuele.

Državni vrh Srbije sa ruskim državnim preduzećem nadležnim za promet naoružanjem i vojnom opremom ,,Rosoboroneksport“ već više meseci pregovara o kupovini šest transportno-borbenih helikoptera, najverovatnije neke od varijanti poznate letelice Mi-17. Dva ovakva vazduhoplova, takođe kupljena u Rusiji, od 2016. su u sastavu Vojske Srbije.

,,ERBAS“ STIŽE OD OVE GODINE
Srbija ove godine očekuje isporuku ,,Erbasovih“ višenamenskih helikoptera H-145M, čija je kupovina ugovorena 2016. Plan realizacije ugovora podrazumeva prvu ,,ratu“ od dve letelice, i isporuku ostalih u intervalima od po mesec dana. U našu zemlju stići će devet ,,Erbasovih“ letelica, od čega će šest koristiti Vojska, a tri će se naći u sastavu MUP-a. Primopredaja letelica biće u Nemačkoj, gde će biti izvršena i obuka pilotskog sastava.

VEĆ LETELI NA MI-24
Srbija je, za potrebe tadašnje Jedinice za specijalne operacije RDB, tokom sukoba na Kosmetu, nabavila dva polovna leteća ,,oklopnjaka“ Mi-24, iz kojih je nastao Mi-35. Oni su 2006. prosleđeni vojsci, međutim, procenjeno je da se njihov remont ne isplati.

 

Autor R. Dragović

 

Izvor Večernje novosti, 21. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u