Dragomir Anđelković: Vikiliks i Đilasovo podrivanje rusko-srpskih veza

Đilas je bio, i po DS standardima, antiruski jastreb

Polazeći od naše poslovične zaboravnosti, Dragan Đilas sada nastoji da nam se predstavi kao dobra majka Tereza sa hiljadu lica. Đilas je, navodno, i najveći zagovornik borbe za ljudska prava i demokratiju. Ujedno je privržen i nacionalnim vrednostima. Sklon je Zapadu, ali je i „prijatelj“ Rusije. Poslednje je, u jeku beogradske kampanje, pokušao da potvrdi i otvorenošću za ruske medije, odnosno pridavanjem u ovdašnjim medijima koji ga podržavaju velikog značaja intervjuu koji je dao jednoj tamošnjoj agenciji.

Široka koalicija koja se okupila oko Đilasa, formalno, kako bi ga podržala na beogradskim izborima, neformalno kako bi udruživanjem slabih a pretencioznih stvorila osnov za juriš na republičku vlast – mora nekako da objasni svoje objedinjavanje. Ti, nekada manje-više članovi jedinstvene Demokratske stranke, dugo su se delili, svađali, oko raznih pitanja sporili. Sada su zajedno jer su pojedinačno suviše slabi. Ali ne mogu da priznaju građanima da ih ništa drugo ne spaja osim želja da steknu privilegije. Zato izgovor traže u navodnoj nužnosti da se bez obzira na razlike svi objedine protiv Vučića. Ipak, uz to moraju da naprave nekakvu fingiranu programsku i ideološku sintezu.

Zato im, uslovno rečeno, ideologija lični na paganski hram. Tu se ubaci sve i svašta, koliko god bilo kontradiktorno. Tako je u savezu sa svojim dojučerašnjim neprijateljem Jeremićem, Đilas danas pun razumevanja za potrebu saradnje sa Rusijom. No, da li je stvarno tako? Kako naš narod kaže: „ako laže koza ne laže rog“. Prisetimo se izuzetnog izvora u vezi sa stvarnim delovanjem i iskrenim stavovima naših političara. Nama pričaju jedno, ali to vrlo često ne misle.

O stavu Dragana Đilasa o Rusiji, odnosno rusko-srpskim vezama, upečatljivo govori američka diplomatska depeša 09BELGRADE825 od 21. avgusta 2009. godine. Ona se odnosi na posetu tog tada visokog funkcionera Demokratske stranke ambasadi SAD gde se susreo sa njenim visokim funkcionerom.

Iz njihovog razgovora saznajemo da sam Đilas priznaje da „žuti kartel“ kome je pripadao i pripada radi sve što može u prilog sofisticiranog – kako građani ne bi shvatili šta se dešava – udaljavanja Srbije od Rusije. Đilas je istakao svoju odbojnost prema ruskom ambasadoru i svoj čvrst antiruski stav. Žalio se da ga je takvo opredeljenje dovelo u nezgodan položaj čak i okviru svoje, nema sumnje, takođe rusima nenaklonjene stranke. Kako Đilas kaže šef Tadićevog kabineta Miki Rakić mu je savetovao da ublaži negativnu retoriku o Rusima.

To jasno pokazuje koliki je Đilas, prema sopstvenom priznanju, rusofob. U razgovoru sa američkim diplomatom hvali se izrazitim negativnim stavom njegove partije prema Rusiji („Demokratska stranka čini sve da ne dođe do zbližavanja između Srbije i Rusije“). Onda dodaje da ta ista, valjda, umereno antiruska stranka, smatra da preteruje sa svojom rusofobijom. Bio je, i po DS standardima, antiruski jastreb. Doduše, možda im je njegov ekstremizam smetao samo iz marketinških razloga.

Sada taj isti Đilas, zagrljen sa Vukom Jeremićem, sa osmehom gleda u Rusiju. U pomenutom intervjuu za rusku novinsku agenciju REGNUM, on drsko kaže: „Moja prva zvanična poseta kao gradonačelnika bila je upravo Moskvi. Ta poseta je bila samo jedan od mojih napora da razvijam odnose sa Moskvom, Rusijom i ruskim narodom“. Cinično nema šta! Doduše, kada se analiziraju američka dokumenta, vidimo da uistinu bitno pozitivniji stav prema Rusiji nema ni, navodno, proruska uzdanica iznova oko Đilasa okupljenog velikog dela „žutog kartela“, Jeremić.

Obeležavanje 180 godina rusko-srpskih diplomatskih odnosa i aktuelna poseta ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Srbiji, prilika je da se prisetimo rusofobije onih koji se danas lažno predstavljaju kao ruski prijatelji. A kao što zlo misle Rusiji, tako bi i srpski brod, sebi i Rusima na štetu, usidrili u NATO luci. Uz to bi ga još i dodatno oštetili potpunim dizanjem ruku od Kosova i Republike Srpske. No, to im ne smeta da se dodvoravaju ruskim zvaničnicima i novinarima, kao što bez srama lažu i srpski narod. Uveren sam da je Lavrov došao u Beograd dobro obavešten o svemu tome.

 

Izvor Vidovdan, 22. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u