Orban u govoru udario na Milanovića i Šulca, pohvalio Srbiju i podržao Berluskonija

,,Političari u Briselu, Berlinu i Parizu žele da prihvatimo njihovu politiku otvaranja vrata islamizaciji“

Mađarski premijer Viktor Orban u nedelju je održao govor o stanju nacije, koji i dva dana kasnije izaziva oštre reakcije. Orban ne samo da nikoga nije štedeo, već je i mnoge ismejao poput bivšeg hrvatskog premijera Zorana Milanovića i predsednika nemačke partije SPD Martina Šulca.

Najmoćniji čovek Mađarske time je parafrazirao krilaticu iz Trampove kampanje ,,Amerika na prvom mestu”, inače omiljene među populistima od kampanje u SAD 2016.

Dalje je nastavio u sličnom maniru, hvaleći svoju vladu i njene rezultate, naglašavajući da je bila vrlo uspešna, čak uspešnija nego što su očekivali, a svoju stranku Fidez opisao je kao jedinu koja ,,strastveno voli Mađarsku i koja bi za nju učinila sve”.

Naglašavajući otvaranja novih radnih mesta i isplatu premija penzinerima, Orban je rekao da je Mađarska zemlja u kojoj se ,,nagrađuje naporan rad, gde oni koji teže zarade zarađuju i gde celo društvo drže zajedno porodice”, naglašavajući da zemlja ima još potencijala.

— Mi Mađari ćemo imati budućnost samo ako ostanemo Mađari, ako negujemo mađarski jezik, ako zaštitimo našu hrišćansku i mađarsku kulturu, a ako sačuvamo našu nezavisnost i mađarsku slobodu – rekao je on.

Nakon hvalospeva o svojoj vladi, dotako se i opozicije za koju nije imao mnogo lepih reči.

— Ne mogu da verujem svojim očima u kakvom stanju je opozicija – rekao je Orban, nazvavši je ,,žalosnom” i poručio da ,,Mađarska zaslužuje bolje”.

Pohvalio je i ,,uzorno ponašanje mađarske policije”, a američkog milijardera i aktivistu mađarskog porekla Džordža Sorosa optužio je da stoji iza plana uvoza migranata u Evropu, piše Jutarnji list.

U delu govora u kojem je opisao kako je Mađarska izgradnjom žičane ograde u jeku migrantske krize 2015. ,,sprečila muslimanski svet da nas preplavi s juga“, Orban je zaključio kako je Mađaska ,,poslednja zemlja latinskog, zapadnog hršćanstva“ koja čvrsto stoji i čije su ,,odbrambene linije dovoljne da zadrže i najveći priliv“.

Dodao je kako se i ,,pravoslavni hrišćani hrabro i odlučno bore ispred nas“, za šta odaje priznanje Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj, piše Večernji list.

Sada ista opasnost Mađarima preti sa zapada, rekao je Orban u radikalnom stilu, pomenuvši političare u Briselu, Berlinu i Parizu koji ,,žele da prihvatimo njihovu politiku koja je otvorila vrata za širenje islama”.

— Stojimo na pragu pobede. Članice Višegradske skupine (V4) ostaju nepokolebljive. Pravoslavni svet čvrsto stoji, a čini se da su se i Hrvati urazumili. Austrija se okrenula u smeru partiotizma i hršćanstva. U Bavarskoj se pod vodstvom CSU-a razvio duhovni i politički otpor. Možda nije još kasno. I željno iščekujemo rezultate italijanskih izbora koji će biti tačka preokreta i vratiti vladu zdravog razuma, italijanskog nacionalnog i kulturnog identiteta i vratiti Silvija Berluskonija. Forca Italija! – rekao je Orban, citiran prema engleskom prevdu njegovog govora objavljenom juče na zvaničnim internet stranicama mađarskog premijera.

Mesto u govoru Viktora Orbana našao je i bivši hrvatski premijer Zoran Milanović, koji se našao u društvu onih koji su, kako kaže, Orban, ,,polomili zube nakon što su pokušali da zagrizu“.

— I prisetimo se sada onih evropskih političara, naših kolega, koji su poslednjih godina zabili svoje zube u nas i na kraju polomili na nama zube. Kratka prozivka: austrijski kancelari Fajman i Kern, italijanski premijer Renci, neslavni hrvatski premijer Milanović, i, naravno, Martin Šulc, koji je manijakalno želeo da postane sve, a na kraju je postao niko – zaključio je Orban.

— Ovaj popis još nije gotov i verujem da na njemu još ima slobodnih mesta – ironično je dodao Orban.

 

Izvor Jutarnji list/Večernji list/Blic, 22. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u