Priština: Ništa od demarkacije, Srpska lista uskratila podršku

,,Nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“

Zbog mogućnosti da još jedom bude odložena ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom u kosovskom parlamentu, oglasio se ponovo predsednik privremenih kosovskih institucija, Hašim Tači, apelujući na poslanike da daju svoj glas za, kako je naveo, izlazak Kosova iz izolacije, piše portal Albeu.com.

Tači je posebno pozvao poslanike Srpske liste da glasaju za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji.

Prema Tačiju, glasanje za ratifikaciju demarkacije je glasanje za slobodu kretanja građana Kosova u zoni Šengena, odnosno, kako je rekao, glasanje ,,za Kosovo u Evropi“.

,,Danas, kada ceo svet nas gleda u nas, ja duboko verujem u spremnosti svih strana da ratifikuju sporazum, što stvara novu dinamiku u procesu pristupanja Kosova u Evropsku uniju“, naveo je Tači i dodao:

,,Stoga pozivam sve partije da poštuju volju svih građana, bez obzira na etničku pripadnost i religiju, da se slobodno kreću“.

Pozivam Srpsku listu da glasa o ovom sporazumu, poštujući volju srpske zajednice na Kosovu, naveo je Tači i dodao da ,,u vreme kada je Kosovo ušlo u završnu fazu normalizacije odnosa sa Srbijom, Srpska lista nema razloga da ne ratifikuje ovaj sporazum“.

,,Neka ovo bude dan opuštanja za građane Kosova i jedinstveni dan svih političkih stranaka zastupljenih u Skupštini“, naveo je Tači.

Sednica parlamenta na kojoj bi trebalo da se nađe pitanje demarkacije u startu kasni duže od dva sata, a u međuvremenu premijer Ramuš Haradinaj i predsednikparlamenta Kadri Veselji razgovarao sa poslanicima stranaka.

Portal Ljajmi je, međutim, objavio fotografije na kojima se vidi kako poslanici opozicionog Samoopredeljenja napuštaju zgradu parlamenta.

SRPSKA LISTA: NEĆEMO GLASATI ZA DEMARKACIJU
Srpska lista saopštila je danas da neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom uz poruku da će nastaviti da se bori za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaćih inostranih centara moći.

,,Srpska lista neće glasati za demarkaciju sa Crnom Gorom, uprkos lažnim i tendencioznim tvrdnjama plasiranim u svim medijima na albanskom jeziku, koje je preneo i deo medija na srpskom“ navodi se u saopštenju.

Tako nešto nije dogovoreno sa nama i nećemo podržati demarkaciju, kako se lažno tvrdi, već ćemo nastaviti da se borimo za interese srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a ne pojedinih domaći inostanih centara moći, poručuju iz Srpske liste.

Istovremeno upozoravaju Srbe na Kosovu i Metohiji da će, pored ovoga, u budućnosti verovatno biti još sličnih pokušaja da se dezinformacijama kod našeg naroda izazove nespokoj i nesigurnost, i ističu da je važno ,,da stojimo ujedinjeni i snažni naspram onih koji žele da nas razjedine i oslabe“.

Kosovski parlament će na vanrednoj sednici danas glasati o predlogu o demarkaciji sa Crnom Gorom, a deo prištinskih medija spekulisao je da će Srpska lista podržati taj predlog.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 22. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u