Studiranje Kačinjskog na Varšavskom univerzitetu

Konzervativni 68-godišnjak na čelu ,,Prava i pravde“ je za mnoge mlade Poljake harizmatična ličnost

Na Varšavskom univerzitetu počeo je seminar sociologije posvećen lideru stranke „Pravo i pravda“ Jaroslavu Kačinjskom. Studenti žele da analiziraju šta je u glavi moćnog političara koja iz pozadine vuče konce.

Na poljskoj Fejsbuk stranici „Ruganje sa univerzitetskom ponudom“ studenti se ismevaju docentima koji jedni druge nastoje da nadmaše navodno atraktivnim naslovima predavanja. Na brojne reakcije nailaze seminari poput „Šta možemo da naučimo od konja“ ili „Egzistencija patuljaka“. Ali, od nedavno je sve njih zasenio jedan seminar posvećen Jaroslavu Kačinjskom.

„Hoću prenos uživo na internetu, pošto nisam uspeo da dobijem mesto na predavanju“, komentariše ironično jedan student. „Da li tamo nešto može da se sazna o glavnom poljskom mačku?“, pita se jedan drugi, s obzirom da je Kačinjski poznat kao veliki ljubitelj mačaka.

Jedni se podsmevaju, drugi su ozbiljni: odmah nakon što je najavljeno, predavanje je popunjeno do poslednjeg mesta. Samo dvanaest studenata može da prati predavanje koje je posvećeno najmoćnijem, aktivnom poljskom političaru.

Budućim sociolozima bi – sa što je više moguće strana – trebalo da se rasvetli „fenomen Kačinjski“. Studenti bi tako trebalo – bez obzira na njihove lične političke stavove – da imaju uvid u različita mišljenja. Na kraju će o tome pisati seminarske radove.

KAČINjSKI KAO BUNTOVNIK?
Po prvi put je jedan ovakav seminar posvećen aktivnom političaru. Za buduće sociologe je to veoma zanimljiv slučaj jer je konzervativni 68-godišnjak za mnoge mlade Poljake harizmatična ličnost. „Kačinjski je taj koji od svih poljskih političara uvek ima najviše hrabrosti da pliva protiv struje“, piše jedan poljski student koji se priključio diskusiji o predavanju.

Predavanja su bila ideja liberalnog sociologa Pavela Špievaka. Politička stajališta univerzitetskog profesora veoma su udaljena od nacionalno-konzervativnog lidera stranke „Pravo i pravda“. Ipak, Špievak smatra da je on jedna od najvažnijih ličnosti poljske politike nakon 1989. godine. „On je jedini od uticajnih političara iz vremena velikih promena koji je i danas aktivan i koji oblikuje poljsku politiku“, kaže Špievak za DW.

Kačinjski „nije pragmatični tehnokrata, poput Donalda Tuska, već ideolog, buntovnik, koji već decenijama sa gvozdenom doslednošću deluje protiv liberalnog mejnstrima i koji je značajno doprineo jačanju desnice u Poljskoj“, smatra Špievak.

Zašto je lider vladajuće stranke toliko uspešan? Kako iz pozadine uspeva da usmerava vladu, dobija većine i bira ili smenjuje premijere? Odgovori na ta pitanja se traže na seminaru.

POLITIKA IZNAD PRAVA
Državni sistem koji stranka trenutno uvodi Špievak definiše kao „autoritarizam“. Za Kačinjskog je politička volja mnogo važnija od zakona. „Ukoliko mu se ne sviđa lokalna samouprava, demontiraće je“, kaže sociolog povodom lokalnih izbora koji se održavaju ove godine.

Mnogim Poljacima se sviđa odlučnost stranke „Pravo i Pravda“. U anketama stalno jačaju, podrška bi mogla preći 50 odsto. Jedan od razloga za takav uspeh je „gvozdena doslednost“ Kačinjskog, smatra Špievak. Kao primer navodi obećanu „demontažu komunizma na svim nivoima“, dakle pokušaj da se sklone sve osobe koje su u komunizmu bile na javnim funkcijama. Od početka devedesetih to je neprestano jedan od ciljeva njegove političke agende. Reforma sudstva i otpuštanje sudija je sprovođenje tog cilja.

Ipak Kačinjski ne želi da bude premijer. On radije ostaje predsednik stranke i obični poslanik. Visokorangirani političari stranke moraju da dođu kog njega po „savet“. Onaj ko se usudi da ga kritikuje brzo pada u nemilost. Kačinjski iz pozadine vuče konce, bez zvanično odgovornosti za rad vlade – sve to je podstaklo sociologa Varšavskog univerziteta da mu posveti čitav seminar. Zove se „Sociologija Jaroslava Kačinjskog“.

Pri tom Pavelu Špieveku u fokusu nije samo predsednik stranke, već i njegovo „briljantno sociološko razumevanje“. Taj političar ima „promišljena uverenja o društvenim promenama“, smatra sociolog. To se može videti i po „socijalističkim instrumentima“ koje koristi, kao što je dečiji dodatak, koji milionima porodica popravlja finansijsku situaciju.

Da bi se njegovo delovanje ispravno razumelo, potrebno je upoznati i njegove dugoročne vizije i analizirati ih u širem kontekstu. To bi trebalo da se rasvetli na dvanaest predavanja na Varšavskom univerzitetu. Trenutno najpopularnije predavanje u zemlji počelo je u ponedeljak.

 

Izvor Dojče vele, 22. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u