Volstrit džornal: Vašington spasava Tursku iz zagrljaja Rusije i Irana

Da li će Vašington uspeti da izazivanjem razdora između Ankare, Moskve i Teherana vrati Tursku u svoju orbitu?

Administracija predsednika SAD Donalda Trampa intenzivirala je svoje aktivnosti u pravcu sprečavanja jačanja odnosa Rusije, Irana i Turske.

Kako piše „Volstrit džurnal“, Vašington je pokrenuo novu kampanju za uspostavljanje odnosa sa Turskom kako bi je „otrgnuo iz čvrste alijanse Rusije i Irana“.

U konsultacijama sa Ankarom učestvuje pomoćnik predsednik SAD za nacionalnu bezbednost Gerbert Makmaster, državni sekretar SAD Reks Tilerson i šef Pentagona Džejms Matis, koji pokušavaju da ubede predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odstupi od politike otopljenja odnosa sa Moskvom i Teheranom.

„Rusija manipuliše njom (Turskom). Zbližavanje Turske sa Rusijom i Iranom je u suprotnosti sa turskim interesima“, izjavio je izvor lista.

Prema podacima lista, SAD očekuju da će dobiti podršku Turske po pitanju potiskivanja „Irana i njegovih saveznika“ iz Sirije.

Osim toga, Vašington izražava zabrinutost što Rusija „pravi raskol u NATO-u prodajući najnoviji sistem PVO Turskoj“.

NATO je saopštio u novembru da je spreman da se pomiri sa odlukom Turske da kupi S-400. Ranije je ministar odbrane Turske Nuretin Džanikli saopštio da će prva isporuka S-400 iz Rusije biti izvedena 2019. godine.

 

Izvor Sputnjik, 22. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u