Vučić i Lavrov u Hramu Svetog Save, svečana prezentacija mozaika

Na Vračaru se održava svečana prezentacija mozaika, na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov prisustvuju danas prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save na Vračaru.

Šef ruske diplomatije, koji je sinoć razgovarao sa predsednikom Vučićem, nastaviće i političke razgovore sa srpskim zvaničnicima.

Lavrov će se sastati sa premijerkom Anom Brnabić i srpskim kolegom Ivicom Dačićem. Planom posete predviđeno je da ruski ministar uruči Orden prijateljstva Ivici Dačiću, koji mu je ranije dodeljen.

Šefovi diplomatije Rusije i Srbije će imati i zajedničko izlaganje pred prorektorima, profesorima i studentima Univerziteta u Beogradu.

Najveći naš zadatak danas je da izbegnemo sve zamke oko nas, da čuvamo prijatelje, da težimo miru, razumevanju i izgradnji, poručio danas Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na svečanosti otkrivanja mozaika na kupoli Hrama svetog Save.

,,Na nama je da završimo ovaj Hram“, rekao je Vučić i ukazao da je hram na Vračaru ,,kuća za sve“ i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, ali i da da u tom hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom .

„Ova kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Srbije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas“, naglasio je on.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

„Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti“, rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Kako je rekao, ovo je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno onih između dve crkve, dva naroda, dve države – Rusije i Srbije.

,,Potekli smo iz istog plemena, otkrili istu veru, delili iste snove, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje kao poretka, nepravde kao načina i osvojili slobodu za naše narode, za svakoga od nas. Više od toga teško da je moguće“, poručio je Vučić.

Posebno je zahvalio predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu bez koga, ističe, ne bismo gotovo ništa uradili u ovom svetom hramu i koji je dolazio i interesovao se za nastavak radova…a takođe i Sergeju Lavrovu koji je lično došao da uveliča 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

,,Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva – Mlana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića“, rekao je Vučić, koji je zahvalnost uputio i ,,Gaspromu“ koji pomaže u izgradnji hrama.

On je naglasio da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovački Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Ratovi i uvek samo ratovi i 1912, i 1914. i 1941. godine, pa zatim 90-ih zaustavljali su ovaj poduhvat, ukazao je predsednik Srbije.

,,Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata“ podvukao je.

,,Zato je danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omogućiti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji“, zaključio je predsednik Srbije uz poruku ,,živelo srpsko-rusko prijateljstvo“.

(11:15) LAVROV: NAŠE ĆE CRKVE SAČUVATI DOSTOJANSTVO
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je u hramu Svetog Save preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu doprineli.

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u ,,političkim igrama“, poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

(11:14) VUČIĆ: KOREN NAŠEG PRIJATELjSTVA SA RUSIJOM
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je hram Svetog Save, na kojoj je danas otvoren mozaik na kupoli, kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa, te naglasio da u hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom

„Ova kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Sbrije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas“, naglasio je on.

Oluje kroz koje smo zajedno prošli samo su ojačale korene te veze, podvukao je Vučić podsećajući da se Sveti Sava zamonašio u ruskom manastiru na Svetoj Gori.

„Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti“, rekao je predsednik.

Istakao je da je ovo tek početak, a da je na nama da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život.

Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima.

Vučić se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se, prilikom dolaska u Srbiju inetresovao za nastavak radova, i šefu diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan.

Zahvalio se i kompaniji „Gasprom“ na velikodušnoj podršci.

(11:07) IRINEJ: HVALA RUSIJI I SRBIJI, PUTINU I VUČIĆU ZA GRADNjU HRAMA
Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej zahvalio se danas, na svečanoj prezentaciji mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i Republici Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučiću na pomoći koju su pružili i pružaju i izgradnji Hrama.

,,Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. On će biti ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja“, rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da se danas nalaze na mestu na kome su Turci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save.

Prilikom obeležavanja 300 godina od tog nemilog događaja, rodila se ideja da se na ovom mestu podigne veličanstveni hram, najvećoj duhovnoj i kulturnoj ličnosti, rekao je patrijarh.

Podsetio je da je početkom dvadesetog veka bilo nekoliko neuspelih konkursa za izgradnju hrama, da je ona započeta 1939. godine, pa prekinuta Drugim svetskim ratom, i tek dolaskom patrijarha Germana 1958. godiie obnovljeno pitanje nastavka gradnje Hrama.

,,Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gostodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć“, rekao je patrijarh Irinej.

(10:13) LAVROV I VUČIĆ U HRAMU SVETOG SAVE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ruske federacije Sergej Lavrov došli su danas u Hram Svetog Save na Vračaru gde će se održati svečana prezentacija mozaika, na kupoli na visini od 65 metara, a predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo.

Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a potom prevezen u Beograd, a delo je umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma ,,Gaspromnjeft“ sa četiri miliona evra.

U i ispred Hrama okupljen je veliki broj građana koji su došli da prisustvuju prezentaciji.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je ranije danas da je to samo prvi korak i da će mozaik u oltarskom delu, noseći stubovi, ikonostas i mermerni patos biti završeni do jeseni 2019. godine kako bi u njemu mogle da se obavljaju liturgije.

,,Kupola je prvi u nizu završnih koraka ka potpunom završetku radova na hramu uz značajnu pomoć predsednika Rusije, Gaspromnjefta“, rekao je Selaković koji je precizirao da je na kupoli radilo više od 70 umetnika i mozaičara iz Rusije i Srbije.

Dodaje da je velika ruska pomoć bila motiv Srbiji da za vreme mandata predsednika Aleksandra Vučića izdvoji do sada najveću pomoć, ali ne i konacnu, za završetak radova.

Selaković je podsetio da je Vlada Srbije, na inicijativu predsednika Vučića, obezbedila 1,2 milijarde dinara za Hram Svetog Save.

Hram je, kako je rekao, mesto okupljanja ne samo Srba, već i velikog broja stranih turista, a kada bude završen biće pokriven sa 15.000 kvadratnih metara mozaika.

Kupola je samo prvi deo od 1.240 kvadratnih metara mozaika,posle toga sledi oko 3.300 metara kvadratnih mozaika u oltarskom delu.

,,Hram je najveće mesto okupljanja svih stranih turista, a kada bude završen oni će imati priliku da vide najveću galeriju mozaika“, zaključio je Selaković.

(09:50) LAVROV I DAČIĆ POLOŽILI VENCE NA SPOMENIK SOVJETSKOM VOJNIKU
Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme ,,Tamo daleko“

Ministari spoljnih poslova Ruske Federacije i Srbije Sergej Lavrov i Ivica Dačić položili su danas vence i odali poštu u Memorijalnom kompleksu Oslobodiocima Beograda, na Spomenik sovjetskom vojniku, kao i na spomenik ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme ,,Tamo daleko“.

Prema planu posete šefa ruske diplomatije, on će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem prisustvovati prezentaciji mozaika centralne kupole Hrama Svetog Save.

Visoki gost sastaće se i sa predsednicima Vlade Srbije Anom Branbić, a kasnije danas će Dačiću uručiti i Orden prijatljstva.

Povod za posetu Lavrova je obeležavanje 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnsa dve države.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 22. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u