Komandanti NATO: Odnos Srbije i Rusije nije opasnost za KiM

,,Srbija je zemlja koja ima istorijske veze sa Rusijom, tako da mislim da je nepotrebno da Kosovo bude zabrinuto zbog njihove saradnje“

Saradnja između Srbije i Rusije ne predstavlja nikakvu opasnost za Kosovo, rekli su tokom posete bazi Kfora u Prištini zamenik vrhovnog komandanta savezničkih NATO snaga za Evropu general Džejms Everard i komandant združenih NATO snaga u Napulju admiral Džejms Fogo.

,,Odnos Srbije i Rusije je pitanje suvereniteta dve države i Srbija može sama da odluči sa kim želi bileteralnu saradnju i kakve odnose želi da ima“, smatraju NATO komandanti Everard i Fogo.

,,Srbija je zemlja koja ima istorijske veze sa Rusijom, tako da mislim da je nepotrebno da Kosovo bude zabrinuto zbog njihove saradnje. Ovo je svet gde su ljudi povezani i trenutno mislim da ne postoji nikakva pretnja“, kazao je Everard.

To isto važi i kada su u pitanju odnosu sa Kinom ili Velikom Britanijom ili SAD, rekao je Fogo i dodao da je to ,,lepota i svrha demokratije“, prenosi RTK2 na srpskom jeziku.

,,Što se tiče Srbije u odnosu na Kosovo, prisetimo se nedavnog ubistva Olivera Ivanovića i posete predsednika (Aleksandra) Vučića i njegovog razgovora sa ljudima koji je imao umirujući efekat. Mislim da je Vučić hteo da ohrabri ljude mirnim rešenjima“, naveo je Fogo.

Kada je reč o transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u oružane snage, komandant združenih NATO snaga u Napulju kaže da je to prihvatljivo jedino kroz ustavne promene.

,,NATO je bio ovde pre nekoliko meseci i oni su jasno rekli da ukoliko dođe do transformacije vojske kroz ustavne promene, onda je to prihvatljivo. Ustavne promene znače da treba da postoji amandman i ukoliko se to dogodi, NATO će napraviti procenu svog odnosa sa Kosovom“, rekao je Fogo.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 23. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u