Korotčenko: Dešavanja u Guti su posledica zapadne podrške teroristima

,,Trenutno se rešava treće veliko pitanje građanskog rata u Siriji“

Smisao otvorene sednice Saveta bezbednosti UN održane u četvrtak na predlog Rusije, gde su bila razmatrana pitanja o stanju u Siriji i konkretno u Istočnoj Guti, leži u tome da su Rusija i druge države mogle naglas, i to pred predstavnicima svetskih medija, da kažu sve ono što se zaista dešava na terenu.

Portparol Bele kuće Sara Sanders optužila je Moskvu i Damask za napad na stanovnike Istočne Gute i pozvala je „Rusiju i njene partnere da ispune svoje obaveze o zoni deeskalacije, posebno u Istočnoj Guti“.

Vojni stručnjak Igor Korotčenko za Sputnjik objašnjava da su dešavanja u Istočnoj Guti posledica delovanja čitavog niza zapadnih država koje posredno podržavaju međunarodne teroriste, a sve sa ciljem da se u okvirima UN ponovo optuže Rusija i sirijski predsednik Bašar el Asad za navodno narušavanje normi humanitarnog prava i mnogobrojne civilne žrtve.

„To je nastavak politike demonizacije Rusije od strane SAD i njihovih pristalica. Smisao ruskog predloga da se održi otvorena sednica Saveta bezbednosti o stanju u Siriji i konkretno u Istočnoj Guti, leži u tome da bi Rusija i druge države mogle naglas, i to pred predstavnicima svetskih medija, reći sve ono što se zaista dešava na terenu. Poenta je da se pred očima i ušima svetske zajednice iznese sve kako ne bi bilo mogućnosti da neki mediji opet prave sliku o dešavanjima na terenu onako kako to Americi odgovara i u cilju optuživanja Rusije i Bašara el Asada“, napominje Korotčenko.

Sličnog stava je i analitičar iz Moskve Araik Stepanjan koji podseća da su iz Zapadne Gute bili izvršeni raketni udari na Damask, što je rezultiralo velikim brojem civilnih žrtava.

„Zato je sirijska vojska bila prinuđena da izvede vojnu operaciju kako bi celu teritoriju odbranila i zaštitila od terorista. Naravno, Amerikancima se to ne sviđa. Vidimo da su sve terorističke akcije u Siriji sprovedene nekako sinhronizovano, koordinisano i zaista deluje da neko ’poteže konce‘ iz jednog centra. Najverovatnije, kao i uvek, iza svega toga stoje Sjedinjene Države, jer vide da Rusija intenzivno radi u Siriji i da će uz rusku pomoć teroristi biti neutralisani u Guti. Zato sada Amerikanci upućuju različite optužbe na račun Moskve, kako bi napravili informacionu konfuziju i prikrili tragove“, primećuje Stepanjan.

Nemanja Starović, istoričar i dobar poznavalac prilika na Bliskom istoku, za Sputnjik kaže da dešavanja u Istočnoj Guti predstavljaju tragediju s obzirom na velike patnje civila na tom području. U tom predgrađu sirijske prestonice, dodaje on, pre rata živelo je dva miliona ljudi, dok ih je danas tamo manje od pola miliona, a to područje kontrolišu pobunjenici podeljeni u više različitih frakcija.

„Veliki deo odgovornosti za ovu eskalaciju snose pobunjenici, koji, uprkos tome što je rat za njih izgubljen, a njihov cilj apsolutno nedostižan, više od godinu dana odbijaju da prihvate ponudu vlasti u Damasku koja se odnosi na uspostavljanja zone deeskalacije, prekid neprijateljstava i delimičnu amnestiju. Umesto toga oni nastavljaju borbu koja je osuđena na propast i u zarobljeništvu drže više od 400.000 civila. Akcija koju sprovode vlasti u Damasku jeste s jedne strane razumljiva, jer sada kada se rat u Siriji bliži kraju, vladajući režim ne može da dozvoli opstanak enklave koju kontrolišu pobunjenici i ozbiljne pretnje koje se iz nje u upućuje prema Damasku“, napominje Starović.

Kako kaže, ono što se trenutno odvija širom Sirije jeste rešavanje trećeg velikog pitanja koje je sirijski građanski rat otvorio.

„Prvo pitanje bilo je opstanak režima Bašara el Asada koje je rešeno nakon septembra 2015. godine i ruske vojne intervencije u Siriji. Drugo važno pitanje bilo je pitanje DAEŠ-a, koje je takođe razrešeno njegovim skoro potpunim uništenjem, barem u smislu teritorijalne kontrole. Upravo se rešava poslednje pitanje — pitanje sirijskih Kurda, odnosno njihove eventualne autonomije na severu te države.“

U sklopu svega toga, objašnjava Starović, sada imamo jednu fazu eskalacije na tri različite strane — na području okruga Afrina, Dejr el Zora i u Istočnoj Guti.

„U tom smislu optužbe koje stižu iz SAD kao i uvek sadrže veliku dozu licemerja, jer se konflikt na području Istočne Gute ne može posmatrati izdvojeno u odnosu na situaciju u čitavoj Siriji.“

Podsećanja radi, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov odgovorio je na optužbe iz Vašingtona rečima da Rusija i Iran nisu odgovorni za situaciju u Istočnoj Guti, već oni koji podržavaju teroriste.

 

Autori Jovana Vukotić, Sandra Čerin

 

Izvor Sputnjik, 23. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u