Vučić u Sofiji: Predsednici Srbije i Bugarske za konačno pomirenje dva naroda

,,Kao predsednik Srbije podržavam da sve što smo imali u prošlosti, i pre 130 godna, i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu – ostavimo iza sebe i gledamo u budućnost, jer mi jesmo i prijateljski i bratski narodi“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Sofiji da je Srbija za nastavak dijaloga u Briselu, da je za kompromis, ali i da se kompromis može naći samo ako se čuje i ono što govori Srbija.

Vučić je u zajedničkom obraćanju medijima sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevim zahvalio predsedniku Bugarske Rumenu Radevu na podršci koju pruža Srbiji na evropskom putu i što se zalaže da se čuje i stav Srbije kad je reč o rešenju za Kosovo i Metohiju.

Naveo je da će za nekoliko dana reći i predsedniku Evropske komisije Žanu Klodu Junkeru da je za kompromis potrebno da se čuje i Srbija, te da se nada da će to u EU razumeti.

,,Isto to ću reći Junkeru, nadam se da će da razumeju, a ponoviću iste reči koje je rekao Radev – a to je da ću da ih molim da sa vremena na vreme ne samo da čuju, već da slušaju i ono što govori Srbija. Dakle, da to ne budu unapred određena rešenja koja su već sami doneli, već da čuju i Srbiju, jer samo na takav način može doći do rešenja i samo na takav način može doći do kompromisa“ zaključio je Vučić.

Napominjući da je za Srbiju prijem u članstvo EU 2025. godine ambiciozan cilj, Vučić je rekao da će Srbija dati sve od sebe da ispuni sve kriterijume, istovremeno podsećajući da za nju postoji dodatni kriterijum, koji nije postojao za druge zemlje EU, a to je rešavanje problema sa KiM.

,,To svi znaju i nije nikakva tajna da je najveća prepreka na putu Srbije ka EU pitanje KiM“, rekao je Vučić i poručio:

,,Mi ćemo nastaviti sa dijalogom i pokušavaćemo da dođemo do kompromisa. Da li ćemo u tome uspeti, ne zavisi samo od jedne strane, jer je za svaki kompromis potrebna saglasnost i volja najmanje dveju, a ponekad i više strana“, rekao je predsednik Vučić.

Kako je rekao, potrebno je dati sve od sebe, ali i da i jedni i drugi izgube ponešto, da jednako budu nezadovoljni, kako bi se do rešenja došlo – ako je to moguće.

On je posebno zahvalio bugarskom kolegi Radevu što je više puta rekao da je važno je da se glas Srbije čuje.

,,Ako neko misli da je rešenje u tome da Srbija sve izgubi, a da svi drugi sve dobiju, da budu zadovoljni, a Srbija da bude nezadovoljna i ponižena – mi smatramo da tu rešenja neće biti. Zato i jesmo za kompromis i zato smo zahvalni predsedniku Radevu što želi da čuju i ideje Srbije i probleme i izazove sa kojima se suočavamo“, naglasio je Vučić.

,,Ako ne bude, nije smak sveta, osim što bismo mnogo toga izgubili u budućnosti i Srbi i Albanci. Zato se nadam kompromisu i verujem u kompromis“, podvukao je predsednik Srbije.

Predsednika Vučića svečano je na Trgu svetog Aleksandra Nevskog dočekao njegov domaćin, bugarski predsednik Radev.

VUČIĆ I RADEV ZA KONAČNO POMIRENjE DVA NARODA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da podržava inicijativu bugarskog predsednika Rumena Radeva da dođe do konačnog pomirenja dva naroda, poručujući da će biti rešeni svi problemi bugarske nacionalne manjine u našoj zemlji.

,,Kao predsednik Srbije podržavam da sve što smo imali u prošlosti, i pre 130 godna, i pre 100 godina i u Drugom svetskom ratu – ostavimo iza sebe i gledamo u budućnost, jer mi jesmo i prijateljski i bratski narodi. Uveren sam da ćemo imati veoma dobru i blisku saradnju i u budućnosti“, naglasio je Vučić nakon sastanka sa Radevom, koje očekuje u Srbiji početkom aprila.

Izrazio je uverenje da će se pronaći najbolji načini da se obeleži stradanje i jednog i drugog naroda i da ćemo, kako je rekao, ,,jedni drugima pružiti ruku i da ta ruka ostane pružena zauvek u budućnost“.

Vučić je takođe istakao spremnost Srbije da preduzme različite akcije na tom planu, a posebno da se, kako je rekao, pripadnici bugarske nacionalne manjine osećaju kao kod svoje kuće i da ne budu najsiromašniji ljudi u ovom delu Evrope.

U tom smislu, izrazio je spremnost da se više novca ulaže i u finansiranje medija na bugarskom jeziku, kako bi bugarski ostao ne samo prisutan, već i dominantan kod Bugara u Srbiji, koji, dodao je, svi znaju i srpski jezik.

ZALAGANjA ZA SNAŽNIJU PARLAMENTARNU SARADNjU SRBIJE I BUGARSKE
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Sofiji sa predsednicom Narodnog sobranja Bugarske Cvetom Karajančevom, sa kojom je razgovarao o snažnijoj parlamentarnoj saradnji, kao doprinosu jačim bilateralnim, političkim i ekonomskim odnosima.

Predsednik Vučić zahvalio je na podršci Bugarske evropskom putu Srbije, posebno u svetlu bugarskog predsedavanja Evropskoj uniji, tokom kojeg će veliki deo aktivnosti biti posvećen Zapadnom Balkanu.

Srpski predsednik je rekao da je to važno i za regionalnu stabilnost, kao uslov ekonomskog napretka, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

On je naglasio da Srbi doživljavaju Bugare kao prijateljski narod i da ga raduje povećanje broja bugarskih turista koji posećuju Srbiju, jer to nije samo izvor prihoda, nego i način za približavanje dvaju naroda i dveju zemalja.

Tokom jednodnevnog boravka u Sofiji, predsednik Vučić prisustvovaće potpisivanju memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i Vlade Bugarske u oblasti rada i socijalne politike, lučke infrastrukture i železničkog saobraćaja.

Na kraju posete, predviđen je obilazak i vožnja metro linijom u pratnji gradonačelnice Sofije Jordanke Fandakove, u cilju upoznavanja sa iskustvima u izgradnji metroa u Sofiji.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 23. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u