Zašto su SAD sankcionisale Babkova kao državljanina Srbije?

Osim što je Putinov specijalni izaslanik, Babakov obavlja još nekoliko funkcija. On je i poslanik ruske Dume, član Odbora za spoljne poslove, zamenik kopredsedavajućeg Međuparlamentarne grupe…

Da li je blizak saradnik Vladimira Putina i visoki ruski funkcioner Aleksandar Babakov postao državljanin Srbije? Na američkom sajtu na kome se objavljuje spisak osoba, kompanija i organizacija koja se nalaze pod sankcijama SAD-a, pored njegovog imena piše ,,Serbia“.

Specijalni izaslanik ruskog predsednika Vladimira Putina – Aleksandar Babakov već četiri godine nalazi se pod sankcijama Amerike i Evropske unije, a u zvaničnom obrazloženju se navodi da je glasao za Nacrt Federalnog ustavnog zakona ,,o primanju Republike Krima u Rusku Federaciju“.

Da su Babakovu uvedene sankcije može lako da se vidi i na listi OFAC-a ili takozvanoj ,,crnoj listi“ američkog Ministarstva finansija, na kojoj se nalazi spisak osoba koje predstavljaju pretnju i kojima je zabranjen ulaz i poslovanje na američkoj teritoriji. Ipak, iznenađenje je što pored njegovog imena piše ime države Srbije, a ne Ruske Federacije.

Pored imena Babakova navodi se i da je rođen u Kišinjevu u Moldaviji, da je ruske nacionalnosti, kao i da obavlja funkciju specijalnog predstavnik za saradnju sa ruskim organizacijama u inostranstvu.

,,Blic“ je pokušao da dobije informaciju od nadležnih organa. Kontaktirali smo i ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, koji se često susretao sa Babakovim, ali nam ni on nije otkrio da li je taj visoki ruski funkcioner državljanin Srbije.

— Ministarstvo spoljnih poslova nije za to nadležno. Pitajte u MUP-u – kratko je za ,,Blic“ odgovorio Dačić.

U nadležnom Ministarstvu unutrašnjih poslova nezvanično nam je rečeno da takve podatke po Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti ne mogu da daju.

VEZE SA SPS-OM I TOMISLAVO NIKOLIĆEM
U srpskim političkim krugovima o Babakovu se priča kao o glavnom Putinovom čoveku za Srbiju, uz napomenu da bez njegovog aminovanja nijedan posao sa Rusima praktično ne može da bude sklopljen. On je čest gost Beograda, a u jednom periodu u srpsku prestonicu dolazio je i tri puta mesečno.

Od tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobio je Sretenjski orden Drugog stepena za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u oblastima javnih delatnosti.

Kad dođe u Srbiju, obilazi svoje sunarodnike koji su ovde razvili biznis, a spekulisalo se da dosta vremena provodi i sa Dušanom Bajatovićem, funkcionerom SPS i direktorom ,,Srbijagasa“, jer su se zajedno bavili gradnjom Južnog toka.

IMAO ČETIRI DRŽAVLjANSTVA
I ruski mediji su svojvremeno objavili da je da je Babakov vrlo blizak funkcionerima socijalista iz Srbije, te da je upravo on kumovao koaliciji SPS i SNS 2012. godine, budući da je bio u veoma dobrim odnosima sa Tomislavom Nikolićem, tadašnjim liderom naprednjaka, koji su u to vreme bili u opoziciji.

Ukoliko je Babakov zaista dobio srpsko državljanstvo, to mu ne bi bio prvi strani pasoš koji ima. Naime, ruski mediji su objavljivali da je jedan od najbližih Putinovih saradnika, osim ruskog, imao slovačko, ukrajinsko i izraelsko državljanstvo, što po ruskim zakonima nije dozvoljeno. Njegov portparol je to demantovao.

Osim što je Putinov specijalni izaslanik za saradnju, Babakov (poput Bajatovića) obavlja još nekoliko funkcija. On je i poslanik ruske Dume, član Odbora za spoljne poslove, zamenik kopredsedavajućeg Međuparlamentarne grupe Rusije. Babakov je i šef državne delegacije Dume u Međuparlamentarnoj uniji i predsedavajući Komisije za podršku vojnom i odbrambenom industrijskom kompleksu Ruske Federacije.

OD ,,SIROMAHA“ DO JEDNOG OD NAJBOGATIJIH PREDSTAVNIKA VLASTI
Kada je ušao u politiku, važio je za najsiromašnijeg deputata ruske Dume. Ruski mediji su navodili da su njegovi prihodi u početku iznosili od dva do tri miliona rubalja, što je bilo ,,smešno“ za čoveka tog ranga, da bi posle nekog perioda oni porasli na čak 318 miliona rubalja, čime je postao jedan od najbogatijih predstavnika vlasti. Samo njegove nekretnine u Ukrajini vredele su oko 100 miliona dolara.

Upravo u toj državi imao je nekoliko kompanija, kao što su ,,Žitomiroblenergo“ i ,,Sevastopoljenergo“, a bio je vlasnik i hotela ,,Premijer palas“, ,,Dnjepar“ i kompleksa na Krimu i Jalti. Nije poznato da li je vlasništvo do danas zadržao.

FINANSIRAO NARANDžASTU REVOLUCIJU
Zvuči neverovatno, budući da je funkcioner ruskih vlasti, ali mediji su spekulisali da je Babakov bio finansijer narandžaste revolucije (2004. i 2005. godine). On je navodno i uslikan na demonstracijama sa Petrom Juščenkom, bratom budućeg predsednika Ukrajine Viktora Juščenka, koji je bio direktor banke koja se nalazila u vlasništvu Babakova.

Juščenko je bio veliki zagovornik ulaska Ukrajine u NATO i njene prozapadne orjentacije, a njegov dolazak na vlast tumačio se kao velika pobeda SAD-a i EU, odnosno veliki poraz Putinove Rusije.

Babakova politička karijera počela je 2003. godine, kada je bio član Ruske stranke regiona, na čijem čelu je bio Dmitrij Rogozin. Ubrzo je izabran za poslanika u Dumi i postao zamenik predsednika Odbora za energetiku, a decembra 2011. postao je poslanik po šesti put, ali prvi put kao kandidat Jedinstvene Rusije Vladimira Putina.

 

Autor Nataša Latković

 

Izvor Blic, 23. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u