Hrvatski mediji: O naoružavanju Bošnjaka se ćuti

Darko Hudelist: ,,Po već ustaljenoj praksi i navikama u BiH, ,,problematično je samo ono što se radi u Republici Srpskoj“

Zagrebački nedeljnik Globus u najnovijem broju objavio je ,,specijalni izveštaj” autora Darka Hudelista, povodom opremanja policije Republike Srpske s novih 2.500 dugih cevi, u kojem se konstatuje da o naoružavanju Bošnjaka niko ne piše.

Hudelist, naime, podseća da je bošnjački lider Bakir Izetbegović u nedavnom intervjuu na HTV-u otvoreno izjavio da je spreman za rat, odnosno da Hrvati neće moći da dobiju ,,treći entitet” bez rata i konflikta.

Navodi i da se reč ,,rat” redovno ovih dana spominje i uz vesti i komentara o osnivanju kampa za treniranje tzv. askera (turski naziv za vojnike) u opštini Tešanj u Bosni i Hercegovini.

Prema Hudelistu, odluku predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o naoružavanju policije Republike Srpske neki su interpretirali i kao začetak stvaranja neke buduće vojske RS, iako je RS za kupovinu pušaka od Srbije dobila saglasnost svih nadležnih u BiH, a o čemu su, inače, pisali i svi mediji u regionu.

Hudelist navodi, pozivajući se na neimenovane izvore, i da je odluku o ,,radikalnoj i temeljnoj moderniaciji MUP-a” predsednik RS Milorad Dodik doneo još 2015, nakon napada vehabija na policijsku stanicu u Zvorniku.

Navodi i da će ovom nabavkom tek svaki drugi uniformisani policajac RS imati pušku, dok je do sada imao tek svaki deseti.

Pozivajući se na iste, neimenovane sagovornike, autor navodi i da se u Bosni i Hercegovini naoružavaju i drugi, a ne samo Republika Srpska, ali se o tome ne piše.

Rečeno mu je, kaže, da su u Sarajevskom kantonu, ,,odvojili 1,15 miliona KM za nabavku savremenog nemačkog naoružanja za policajce, u Zapadnohercegovačkom kantonu 100. 000 KM, u Zeničko-dobojskom 160. 000, a Federalni MUP je već nabavio automatske puške za 134. 000 KM”.

O tome, kaže, međutim, niko ne piše, ne diže se nikakva prašina, a po već ustaljenoj praksi i navikama u BiH, ,,problematično je samo ono što se radi u Republici Srpskoj. “

 

Izvor Tanjug/Fakti, 25. februar 2018.

Pratite nas na YouTube-u