Vulin: Vojska je od 5. oktobra do 2012. uništavana planski i namerno

„Nijedna zemlja ne može da se nada dugotrajnom i stabilnom miru, ako nema ozbiljnu vojsku“

Vojska Srbije od 2000. do 2012. smanjivana je i uništavana planski i namerno, a od 2012. počelo je sa obnovom i popravljanjem stanja, kaže ministar Vulin.

„Od 2000. do 2012. godine, imali smo ministre odbrane, vrhovne komandante, koji su govorili o vojsci kao o nečemu što nam ne treba, što je višak. Govorili su da smo okruženi prijateljima, da Srbija nema neprijatelje, da nema tajni prema našim prijateljima i zato smo smanjivali vojsku, zato decenijama nismo kupili nijedan novi sistem“, rekao je on.

Više od 500 tenkova i haubica je istopljeno, tvrdi ministar odbrane za televiziju „Pink“ i dodaje da je i rasprodato „ko zna koliko ličnog naoružanja, ’strela‘, PVO sistema“.

„Sve što smo mogli da uništimo i prodamo do 2012, to smo i uradili i to vrlo efikasno. Na Balkanu, koji je takav kakav je, imali su hrabrosti da kažu da se više nikada neće ratovati, da Srbija nema neprijatelja, a imate Švajcarsku i Švedsku koje su neutralne, a imaju obavezno služenje vojnog roka i snažnu vojsku“, kaže Aleksandar Vulin.

Od 2012, naglašava ministar, počelo je da se radi, da se popravlja stanje u vojsci, da se obnavlja, jer je, smatra, Srbiji potrebna jaka armija.

„Nijedna zemlja ne može da se nada dugotrajnom i stabilnom miru, ako nema ozbiljnu vojsku. Ako ste dovoljno jaki, onda vas poštuju, ako niste, onda ste predmet svačijih aspiracija“, ističe ministar.

Vulin, koji je nedavno boravio u Moskvi, podsetio je da su oružane snage Ruske Federacije odobrile donaciju od dva miliona dolara Ministarstvu odbrane, tako da će se naši piloti obučavati i leteti na „migovima 29“ bez ikakvih troškova po budžet Srbije, što predstavlja nastavak vojno-tehničke saradnje i zaista zbog toga, podvlači, možemo da budemo zadovoljni.

 

Izvor Sputnjik, 26. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u