Hrvatska: Da li će ustaški simboli stvarno biti zabranjeni?

Hrvatska Komisija za suočavanje s prošlošću odlučuje o zabrani ustaških, ali i komunističkih simbola

Dva dana uoči isteka roka za Komisiju za suočavanje s prošlošću da premijeru Andreju Plenkoviću dostavi preporuke šta ubuduće činiti sa ustaškim i komunističkim simbolima, došlo je do raskola tog vladinog tela i to zbog zvezde petokrake, piše portal ,,Indeks“.

Sedamnaestočlana Komisija sastala se juče, a portal Indeks, pozivajući se na svoje izvore, piše da će preporuka vladi i premijeru Plenoviću biti da se zabrani ustaški poklič ,,Za dom spremni“, osim kada je reč o njegovom korišćenju u okviru simbola, odnosno grba HOS.

To, naime, znači da taj ustaški poklič ne bi bio uklonjen iz zvaničnog grba HOS-a, što je, inače, bio glavni problem sporne spomen-ploče koju su pripadnici HOS-a podigli svojim poginulim saborcima u centru Jasenovca, 2016.

Upravo zahtevi dela hrvatske javnosti da se ta spomen-ploča ukloni iz Jasenovca zbog ustaškog pokliča bili su povod da premijer Plenković formira Komisiju za suočavanje s prošlošću, koja bi, kako je bilo zamišljeno, trebalo jasno da se odredi prema simbolima svih totalitarnih režima.

U ostalim slučajevima, piše Indeks, poput protestnih skupova, sportskih događaja, koncerata i slično, sporni ustaški poklič bio bi zabranjen.

Isti tretman imala bi i sva obeležja fašističkog režima i njegovih varijanti, od kukastog krsta preko simbola poput „SS“ ili ustaškog „U“, četničke kokarde do svih izraza i simbola koji veličaju te totalitarne režime.

RASKOL ZBOG PETOKRAKE
Pozivajuće se na iste izvore, portal piše da je u Komisiji došlo do raskola o pitanju zvezde petokrake, pri čemu je deo članova insistirao da se komunizam i njegovi simboli izjednače s fašizmom.

U raspravi se čulo da je reč o simbolu komunizma, ali i antifašizma u Drugom svetskom ratu, zbog čega se uvrštava među tzv. višeznačne simbole.

Na strani protivnika zabrane petokrake je i presuda Evropskog suda za ljudska prava iz 2008. koju je jedan od čelnika mađarske Radničke stranke Atila Vajnai dobio protiv Mađarske, podseća Indeks.

Stoga se, kako se navodi, očekuje da bi oko petokrake moglo biti izdvojenih mišljenja članova Komisije za suočavanje s prošlošću, jer je za deo članova ona simbol borbe protiv fašizma, a za druge i obeležje pod kojim je, kako se navodi, ,,sprovođena velikosrpska agresija“.

Tvrdi se da će do 1. marta Komisija ipak postići konsenzus.

Inače, preporuke vladine Komisije su više savetodavnog karaktera i za vladu neće biti obavezujuće.

 

Izvor Tanjug/RTS, 27. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u