Melanšon: Amerikanci otimanjem Kosova brišu Srbiju sa karte političkog uticaja

,,Kosovo je neodrživo“, rekao je francuski poslanik i čuveni evropski levičar Žan-Lik Melanšon

Slučaj Kosova je jedan od primera na koje načine SAD, svojim agresivnim akcijama, destabilizuju međunarodni poredak, poručio je vođa francuske parlamentarne levice i jedan od najznačajnijih evropskih levičara Žan-Lik Melanšon.

— Ovaj događaj je značajan u destabilizovanju međunarodnog poretka, zbog čega danas trpimo posledice – kaže veoma popularni francuski političar, kome je malo nedostajalo da uđe u drugi krug prošlogodišnjih predsedničkih izbora.

Melanšon ističe da, posle deset godina, veliki deo međunarodne zajednice ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, 80 zemalja kao što su Kina, Rusija, Brazil, Indija, Španija ili Grčka, ali i EU.

— Kada su bombardovale SRJ, SAD su se proklamovale braniocima manjina i pravde, samo da bi opravdale vojnu intervenciju, kao što će to kasnije raditi u slučaju Iraka. I kao što to rade svugde. Kao što to inače rade da bi preuzele određenu zonu. Ovde je reč o brisanju Srbije sa karte političkog uticaja. Naravno, radi se pre svega o ratnoj propagandi. Da bi se to shvatilo, dovoljno je pogledati posledice njihovog bombardovanja – kaže Melanšon, ističući medijske manipulacije da bi se bombardovanje kamufliralo u humanitarnu operaciju.

Lider francuske levice ističe da je rat na Kosovu školski primer bestidnog medijskog usaglašavanja sa govorom američke vojske i da su ,,punjenje glava”, zasićivanje javnosti manipulacijama i ,,ispiranje mozga” dali rezultate.

Francuska, s obzirom na to da se nalazi u NATO, ne može da promoviše poštovanje međunarodnog prava i UN kao okvir za dijalog između država – zaključio je Žan-Lik Melanšon.

— Trgovina organima uzetih od zatvorenika od strane herojskih oslobodilaca Kosova je prošla neprimećeno, podizanje ogromne američke baze u kvazidržavi nije komentarisano. O odgovornosti albanske mafije koju u švercu štite vlast i neki drugi se ne govori – kaže Melanšon, naglašavajući da je Kosovo gotovo savršen primer uspeha manipulativnih kapaciteta savremene medijske ,,meke moći”.

On podseća da rezolucija UN potvrđuje teritorijalni integritet Srbije na njenoj južnoj pokrajini, ali da je sve to pogaženo, jer su SAD odlučile da njihov protektorat mora da se odvoji od Srbije.

— Naravno, suverenitet Kosova je u suštini imaginaran. Devetnaest godina kasnije, NATO trupe su i dalje masivno prisutne na Kosovu koje u potpunosti zavisi od ovog prisustva. Lišeno svih resursa, nastavlja da tone u siromaštvo, procenat nezaposlenosti mladih doseže 60 odsto. Kosovo ne postoji. Ovom enklavom je nemoguće vladati. Neodrživa je – upozorava francuski političar.

 

Izvor Fakti, 27. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u