Nemci besni, Kinezi preuzeli deo ,,mercedesa“

Nemačka ministarka ekonomije upozorila da njena zemlja ,,ne sme biti eksploatisana od strane drugih država“

Kineska automobilska kompanija Gili preuzela je 9,7 odsto udela u nemačkom Dajmleru, proizvođaču ,,mercedesa“, što je izazvalo oštru reakciju vlade u Berlinu.

,,Nemačka mora osigurati da ne bude eksploatisana od strane drugih država“, izjavila je nemačka ministarka ekonomije Brigite Cipries, a prenosi agencija Rojters.

Gilijevo preuzimanje udela u Dajmleru za devet milijardi dolara je, kako ocenjuje britanska agencija, iznenadilo tržište, jer kineska kompanija prethodno nije alarmirala nemačkog tržišnog regulatora da je prešla granicu vlasničkog udela od 3,0 i 5,0 odsto u kompaniji.

Cipries je, u intervjuu za listove ,,Štutgarter cajtung“ i ,,Handelsblat„, istakla da investitori moraju da poštuju tržišna pravila.

,,Nemačka otvorenost ne sme biti korišćena kao kapija za industrijsko-političke interese drugih zemalja“, rekla je ona za ,,Handelsblat„.

Nemački finansijski i tržišni regulator Bafin je saopštio da nije spreman da komentariše potez Gilija, koji je u petak objavio da želi da formira alijansu sa Dajmlerom koja će raditi na razvoju električnih i samoupravljajućih vozila.

Dajmler je u kratkom saopštenju pozdravio novog akcionara, sa kojim će, kako je saopšteno, moći da ,,konstruktivno razgovara o promenama u industriji“.

 

Izvor Tanjug/B92, 27. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u