Sergej Markov: Kijev bi mogao napasti Donbas uoči ruskih izbora

Postoji mogućnost da će Kijev napasti urbane centre Donbasa kako bi ugrozio Putinov rejting pred izbore

U Donbasu narednih dana može početi novi rat sa ciljem da se osujeti izbor Putina za predsednika Rusije 18. marta.

Mediji koji su pod kontrolom represivnog kijevskog režima, već vode propagandističku kampanju sa centralnom tvrdnjom da je velika verovatnoća da će ruska armija napasti Ukrajinu i da je zato neophodno pružiti otpor „upadu Rusije u Donbas“.

Ovo navodi na pretpostavku da kijevski režim za naredne dane sprema veliku provokaciju. A jasno je da uoči predsedničkih izbora u Rusiji glavni cilj novog rata može biti samo uticanje na njih.

Evo najverovatnijeg scenarija.

Počinju ratna dejstva koja se ubrzo šire. Potom sledi varvarski udar po centru Donjecka, Luganska ili Gorlovke. Sa stotinama poginulih. Iza toga ukrajinska armija prekida vojne operacije. Kijev čeka na reakciju stanovništva Rusije.

Moskva će se naći u veoma teškoj situaciji.

Odgovoriti oštro ili ne odgovoriti? Ali, ukrajinske vojne operacije su već prestale…

Ograničiti se izjavama? U tom slučaju Putin može biti optužen da je nesposoban da zaštiti rusko stanovništvo Donbasa i počinje nagli pad njegovog rejtinga uoči predsedničkih izbora.

Započeti kompenzirajući proces priznavanja Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike? Ali, u tom slučaju će Merkelova i Makron telefonirati svaki dan i moliti Putina da se uzdrži od oštrih „koraka“, preteći obuhvatnim sankcijama.

Bombardovanje centra grada nije hakerski napad. To se ne može izmisliti kao „fake news“.

Bombardovanje može postati strašna realnost. A da do toga ne bi došlo – ukrajinski plan se mora osujetiti. Na svaki način. pored ostalog, i ukazivanjem na taj varvarski plan.

Tako se mogu spasiti stotine života i sprečiti nova evropska vojno-politička kriza.

 

Izvor Fakti, 28. februar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u