Vučić o Kosovu: ,,Igramo šah bez dame i topa, hoćemo da izvučemo remi“

Predsednik Srbije uporedio kosovsko pitanje sa partijom šaha

Govoreći o Kosovu, predsednik Srbije upotrebio poređenje sa šahom. ,,Igramo bez dame i topa i pokušavamo kralja da sateramo u ćošak i osvojimo remi.“

Aleksandar Vučić je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, govorio o jučerašnjim razgovorima sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s kojom je govorio o Kosovu. Kako je rekao, mišljenje Nemačke i Srbije o tome kakav kompromis bi trebalo da postignu Srbija i Kosvo veoma se razlikuje.

,,Merkelova me nije kritikovala jer je poštovala moju hrabrost. Izneo sam rešenja koja nisu stereortipna i s kojima nisu svi saglasni. Ja sam rekao da uvek saslušam sve kritike, ali i da moram da kažem šta mislim. Mislim da je važno da postignemo kompromis jer ako ga ne postignemo, imaćemo teške posledice“, rekao je Vučić.

On je potom situaciju oko Kosova uporedio s partijom šaha. ,,Mi igramo partiju šaha bez dame i topa i pokušavamo da izvučemo pat. Da našeg kralja sateramo u ćošak a da nam njihovi pešaci ne dozvole da se pomerimo i da izvučemo remi. Do sada smo samo gubili i ništa nije na našoj strani. I danas pokušavamo taj remi, da se vratimo na tablu i skoncentrisano, bez dame i topa, da nastavimo igru“, objasnio je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija će nastaviti tako da ,,igra“ i Merkelova je to razumela. ,,Mogu da se odmaknem od tog pitanja i ostavim to, ali nam niko neće vratiti damu i topa“, zaključio je Vučić.

 

Izvor RTS/B92, 28. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u