Zaev: Ne može ime Nova Makedonija

,,Bilo bi dobro za obe strane da nađemo rešenje što je brže moguće“, rekao je premijer Makedonije

Premijer Makedonije Zoran Zaev ocenio je u intervjuu za britanski dnevnik „Fajnanšel tajms“ (FT) da se Makedonija i Grčka približavaju rešenju dugogodišnjeg spora oko imena, ukazujući da je, jedno od predloženih, ime Nova Makedonija neprihvatljivo, jer nema geografsku odrednicu.

U intervjuu objavljenom danas Zaev je izrazio nadu da bi to pitanje moglo da bude zatvoreno pre Samita NATO u Briselu u julu, sa kojeg Makedonija očekuje poziv za članstvo u Alijansi, preneo je RSE.

„Optimista sam. Mnogo je teško i svesni smo toga. Međutim, bilo bi dobro za obe strane da nađemo rešenje što je brže moguće“, rekao je Zaev.

Ponovio je da za rešenje nije potrebna promena Ustava Makedonije, na čemu insistira grčka strana kao na garanciji za eventualni dogovor.

„Sada je nov zahtev Grčke da treba da napravimo promene u našem ustavu. Ali, ustav je samo knjiga sa domaćim pravilima i nema nikavih implikacija van zemlje. U svakom slučaju promena ustava ne bi značila konačnu garanciju, jer bi neka buduća vlada ponovo mogla da ga promeni“, rekao je Zaev.

Povodom imena koja se u javnosti spominju kao predlozi medijatora UN Metjuua Nimica – Republika Makedonija (Skoplje), Severna Makedonija, Gornja Makedonija, Vardarska Makedonija i Nova Makedonija – Zaev je rekao da je predlog Nova Makedonija neprihvatljiv jer nema geografsku odrednicu, ali da bi moglo da se pregovara o preostala četiri imena.

Makedonski premijer ocenio je da integracija Makedonije u NATO treba da ide napred bez obzira na rusko protivljenje širenju Aliijanse.

„Rusija nema ništa protiv naše integracije u EU, al ne gleda toliko pozitivno na našu integraciju u NATO. Imamo dobre odnose sa Rusijom. Oni treba da budu svesni da nema druge alternative za našu zemlju, osim integracije u EU i NATO“, rekao je.

U vezi s podrškom opozicije za eventulani dogovor sa Grčkom, imajući u vodu da je potrebno da sporazum bude ratifikovan u parlamentima dve susedne zermlje, Zaev je rekao da to možda neće ići tako lako.

„U obe zemlje postoji mnogo nacionalizma, kritika, ljudi i grupa koji se protive dogovoru“, zaključio je premijer Makedonije u intervjuu za FT.

 

Izvor Danas, 28. februar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u