Brojne reakcije na Putinov govor; Šojgu: Najvažnije obraćanje ikada

„Današnje obraćanje predsednika je veliki politički događaj svetskog značaja“

Obraćanje predsednika Rusije Vladimira Putina predstavlja početak nove epohe u svetskoj politici, gde se Rusiji vraća uloga vodeće svetske sile, rekao je potpredsednik Državne dume Petar Tolstoj.

„Obraćanje predsednika Putina Federalnoj skupštini označilo je početak nove epohe u svetskoj politici, gde se Rusiji vraća uloga svetske sile“, izjavio je Tolstoj novinarima.

Političar je podsetio da je u obraćanju bilo reči i o napretku u ekonomiji, bez obzira na sankcije, čak i uprkos njima, kao i o postizanju ambicioznih projekata u socijalnoj sferi.

Parlamentarac smatra da u Rusiju ne treba pozivati samo strane studente već i naučnike. „Potrebno je naći primenu našim talentovanim diplomcima koji, nažalost, često ne mogu da se zaposle u Rusiju i odlaze u inostranstvo“.

„Današnje obraćanje predsednika je po mom mišljenju veliki politički događaj svetskog značaja. Socijalno-ekonomski razvoj države pri vojnoj garanciji suvereniteta je pravi recept za procvat države“, zaključio je Tolstoj.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu prokomentarisao je Putinovo obraćanje.

„Smatram da je to jedno od najvažnijih obraćanja za sve ove godine, u svakom slučaju za Oružane snage, Ministarstvo odbrane i bezbednosne strukture zemlje. U ovom obraćanju bilo je mnogo toga i za naše zapadne partnere, i kolege i, naravno, države“, rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, Rusija je napravila najsavremenije i najnaprednije oružje, koje je decenijama ispred svojih pandana.

„To oružje može da prevaziđe postojeće i perspektivne sisteme protivraketne odbrane. To što se sada gradi u Poljskoj, Rumuniji, na Aljasci i moguće u Južnoj Koreji i Japanu, taj kišobran PRO je ’pun rupa‘. Ne znam zbog čega troše novac na njega“, dodao je Šojgu.

Član Saveta Federacije i bivši ambasador Rusije u SAD Sergej Kisljak smatra demonstraciju novog oružja Rusije signalom da ni u kakvoj situaciji mir u zemlji neće biti doveden u pitanje.

„To nisu nova pravila igre. To je signal predsednika da će u bilo kojoj situaciji mirni razvoj zemlje biti obezbeđen“, rekao je on.

Kisljak je izrazio nadu da su Sjedinjene Američke Države čule obraćanje ruskog predsednika.

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u