Erdogan na simpozijumu o Aliji: Turska podržava ceo Balkan

,,Izetbegović me je na samrti zamolio da brinem o BiH, zato Turska podržava ceo Balkan“, rekao je turski predsednik

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan istakao je danas u Ankari da mu je Alija Izetbegović pre smrti ostavio oporuku da brine o Bosni i Hercegovini.

Erdogan se posredstvom video linka obratio učesnicima simpozijuma „Alija između Istoka i Zapada” posvećenog Aliji Izetbegoviću, ratnom lideru Bošnjaka u BiH.

Podsetivši kako je u sarajevskoj bolnici posetio Izetbegovića uoči njegove smrti, Erdogan je rekao da mu je Izetbegović tom prilikom ostavio oporuku da brine o Bosni i Hercegovini. Erdogan je istakao da u kontekstu ispunjenja te oporuke Turska pruža stalnu podršku celom Balkanu i Bosni i Hercegovini, prenosi turska novinska agencija Anadolija.

— Želimo da nam sve bosanske žrtve halale što u tim crnim danima braći nismo bili u mogućnosti pružiti veću podršku i sprečili masakre nad njima – poručio je Erdogan.

U uvodnom izlaganju na otvaranju Simpozijuma bivši turski ministar obrazovanja Nabi Avci je istakao da su Turska i BiH kao bratske zemlje potpisale potrebne protokole i kako sada deca u ,,Turskoj uče bosanski, a deca u BiH kao izborni predmet u školama uče turski jezik”

— Tako smo omogućili važnu stvar da se naša deca, koja su se godinama razumela srcem, sada razumeju i jezikom. Uveren sam da je time zadovoljna i duša Alije Izetbegovića – rekao je Avci.

Ukazujući na lik i delo Alije Izetbegovića, Avci je kazao da je on bio redak primer intelektualca koji je u 21. veku mogao spojiti bogati intelektualni kapacitet sa praktičnim političkim delovanjem.

Podsetivši na nekadašnju izjavu Alije Izetbegovića da rat gube oni koji počnu ličiti na svog neprijatelja, Avci je rekao da je to bio ,,veliki intelektualac i lider koji je Bosnu izveo iz rata”.

Lider pokreta ,,Nahda” iz Tunisa Rašid al-Ganuši istakao je da Alija Izetbegović nije bio samo lider BiH, već i važan lider svih muslimana. Dodao je da su muslimani danas ostali bez takvih lidera.

— On je bio šansa za Bosnu. Snage u Bosni su bile odlučne da unište tamošnje muslimane. Evropljani nisu ništa činili po tom pitanju, već su bili nemi na to. Izetbegović je pokazao borbu za primer i izborio se za prava njegove zemlje – rekao je Ganuši.

Ističući da je bosanska armija pokazala primer dostojanstvene borbe, Ganuši je istakao da je ,,Alija Izetbegović uz Bosnu spasao i islam”.

Turski pisac Sulujeman Gunduz rekao je danas u Ankari da je Alija Izetbegović bio jedan od tvoraca savremene bosanske misli.

— Alija Bosnu nije gledao kao parče zemlje, već kao poligon za spas čovečanstva – dodao je Gunduz i istakao da je pod vođstvom Izetbegovića očuvana multikulturalnost u Bosni.

 

Izvor Anatolija/Fakti, 01. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u