Junker: Vraćam se u Brisel uveren da je Balkanu mesto u EU

,,Ne možemo činiti nikakve ustupke po pitanju uslova za pristupanje, jer to ne bi bilo u interesu zemalja regiona i EU“

Žan Klod Junker rekao u Sofiji da se nakon posete zemljama Zapadnog Balkana vraća u Brisel sa uverenjem da je državama tog regiona mesto u EU.

Predsednik Evropske komisije je kazao da je njegova poruka da pristupanje država regiona nije san, već realnost koja će uslediti, shvaćena, kao i da su sagovornici razumeli da se mora veća pažnja posvetiti sprovođenju reformi, a manje datumima.

“Datumi su manje važni od zadataka koji su pred tim zemljama. Ne možemo činiti nikakve ustupke po pitanju uslova za pristupanje, jer to ne bi bilo u interesu zemalja regiona i EU”, kazao je Junker na konferenciji za štampu povodom Samita lidera Zapadnog Balkana.

Istakao je da EU ostaje privržena evropskoj perspektivi zemalja Zapadnog Balkana, dodajući da su zemlje regiona u različitoj fazi približavanja Uniji. “U svim zemljama sam konstatovao sličan elan i želju za sprovođenje reformi, koje moraju biti implementirane do pristupanja”, naglasio je Junker.

On je rekao da je, kada je započeo svoj mandat na čelu EK 2014. godine rekao da neće nijedna nova članica biti primljena do kraja mandata tog saziva komisija, koji ističe 1. novembra iduće godine, što je, kako je konstatovao, dovelo do frustracije u region, pa je bio prinuđen da precizira svoje reči.

Ponovio je da sve zemlje koje žele da pristupe EU moraju ispuniti kriterijume, a da trenutno nijedna od zemalja regiona ne ispunjava sve obaveze. Međutim Junker je konstatovao ogroman napredak svih “partnera” u regionu. Ukazao je da mora da insistira na borbi protiv kriminala, korupcije, jer su to zla koja razaraju naša društva.

Neophodno je da sve zemlje koje žele da pristupe EU okončaju bilateralne konflikte. Ne želimo da uvozimo nestabilnosti koje postoje na Zapadnom Balkanu, već želimo da izvozimo na Balkan stabilnost koju smo postigli kroz proces evropske integracije”, objasnio je on.

Kazao je da se na zapadu mnogo govori o Balkanu, ali ne i sa Balkanom na način koji bi omogućio da se razumeju partneri u regionu. Objasnio je da je EU veliko tržište koje donosi benefite po privredu, ali je Unija pre svega zajednica vrednosti, što ne bi trebalo da se izgubi iz vida. Preneo je da će na Samitu u Sofiji biti reči o procesu širenja EU, ali pre svega o problemima migracije, kao i ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana.

“Neophodno je da razgovaramo o povezivanju zemalja regiona. Želeo bih da na ovom Samitu damo konkretne predloge kako poboljšati povezanost u regionu, koji je od posebnog značaja za EU”, naglasio je on. Rekao je da je neophodno da se razgovara o finansiranju projekata za povezivanje regiona, jer je konektivnost veoma bitna.

“To je jedan od razloga što zahtevam od članica EU da ispune svoje obaveze oko finansijskog okvira Unije za naredni period. Ne možemo reći da se finansiranje pokrenutih projekata završava 2020. kada ističe aktuelni finansijski okvir, već moramo imati predvidivost”, naglasio je Junker. Takođe je pohvalio Bugarsku za odlično, prvo, predsedavanje EU, rekavši da mediji često ne pridaju dovoljno pažnje rezultatima koji se postižu. “Bugari mogu biti ponosni na svoje rukovodstvo zbog rezultata koje postiže tokom predsedavanja EU”, zaključio je Junker.

BORISOV: POSETA JUNKERA POKAZALA CELOJ EU VAŽNOST ZAPADNOG BALKANA
Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je danas da je predsednik Evropske komisije obilaskom država Zapadnog Balkana pokazao celoj Evropskoj uniji koliko je taj region važno pitanje, čak i u, kako je rekao, delovima gde se o njemu ne zna i ne razgovara mnogo.

Borisov je tokom zajedničkog satanka lidera EU i država Zapadnog Balkana u pozvao na ubrzanje napora u cilju bolje transportne mreže ali i saranje u regionu.

”Sa vašim gospodine Junkeru obilaskom regiona, pokazali ste celoj EU koliko je važano pitanje Zapadnog Balkana čak i u delovima gde se o njemu ne zna mnogo i gde ljudi ne razgovaraju o Zapadnom Balkanu. Sada će da vide kako je ovaj region važan”, poručio je Borisov, koji je domćin sastanka EU i država Zapadnog Balkana.

Borisov je naglasio da se tokom prepodneva u različitim bilateralni i trilateralnim sastancima razgovaralo o saradnji u regionu, prvenstveno u oblasti transporta i usluga kao i o primprema za predstojeći samit EU Zapadni Balkna koji će u maju biti održan takođe u Sofiji.

”Želimo da budemo potpuno povezani. Tu se mnogome se oslanjamo na hibridno finasiranje i pomoć Evropske komisije i imamo vrlo ambiciozan zadatak da do samita u maju pripremimo prostor za infrastrukturu, za autoputeve, transportne koridore i da vidimo šta tačno imamo kada su u pitanju njihovo finansiranje i primena, kako bi bili vrlo precizni u daljim razgovorima sa našim građanima i kao bi znali kada će tačno biti spremni sa određenim delovima autoputeva”, poručio je Borisov.

”U narednim godinama bićemo u mogućnosti da kolegi (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću kažemo da imamo trnasportnu vezu između Sofije i Beogrda, Sofije i Budimpšete i drugih gradova”, naglasio je Borisov.

Bugarski premijer je takođe napomenuo da su od naveće važnosti i autoput koji bi trebao da ide kroz Kosovo ka Beogradu i koridori 4 i 8. On se osvrnuo i na regionalnu saranju u oblasti razmene usluga i informacija, koordinacije specijalnih službi, energetike kao i na ambiciozan plan kada je regionalna ekonomska saraja u pitanju.

 

Izvor Tanjug/B92, 01. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u