Putinov govor decenije: Zapad mora shvatiti da ne blefiram!

Predstavljeno nekoliko tipova naoružanja nove generacije koje nema pandana u svetu

U govoru za koje zapadne agencije ocenjuju da je bio jedan od „najborbenijih” poslednjih godina Vladimir Putin poručio da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u govoru o stanju nacije da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinetalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard” koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora”, još jednu raketu ruskog naziva „Sarmat” koju na Zapadu zovu „Satana”, sistem hipersoničnih raketa „Kinžal”, kao i lasersko oružje.

Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih „najborbenijih” govora poslednjih godina i da je kazao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno.

„Navodi se da je Putin kazao da Zapad „nije uspeo da spreči napredovanje Rusije”.

„Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas”, rekao je Putin.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navodi se da je Putin kazao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.

„Niko nas nije slušao. Sada nas čujte”, poručio je ruski predsednik.

Navodi se da je Putin rekao da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

Na kraju Putinove prezentacije, koju su na velikom ekranu pratili video prikazi raketa o kojima je govorio, ruski poslanici i druge uvažene ličnosti su ustale i aplaudirale, a u pozadini je intonirana himna Rusije.

SVE REČENO SPUSTIĆE AGRESORA NA ZEMLjU
Predsednik Rusije Vladimir Putin izrazio je uverenje da će pokazivanje sposobnosti ruskih oružanih snaga bilo kog „agresora spustiti na zemlju”.

„Nadam se da će sve što je danas rečeno spustiti potencijalnog agresora na zemlju”, rekao je Putin u godišnjem govoru o stanju nacije u ruskoj Federalnoj skupštini.

Putin je istakao da neprijateljski koraci protiv Rusije, kao što je raspoređivanje protivraketnog sistema kojim se NATO približava ruskim granicama, postaju neefikasni iz vojne perspektive i nerazumno skupi sa finansijske tačke gledišta.

„Sve to na kraju (postaje) besmisleno za one koji to iniciraju i rade”, zaključio je ruski predsednik, javila je agencija Tass a prenosi Tanjug.

RUSIJA ĆE PREPOLOVITI SIROMAŠTVO DO 2024.
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je danas, u svom redovnom godišnjem govoru o stanju nacije, da bi trebalo da Rusija prepolovi siromaštvo u narednih šest godina.

„Moramo da rešimo jedan od ključnih zadataka u deceniji koja dolazi – da osiguramo siguran, dugoročni rast realnih prihoda građana, i za šest godina, da smanjimo barem na pola stepen siromaštva”, istakao je Putin, prenela je agencija Tass.

Prema ruskom predsedniku, ceo sistem socijalne pomoći treba da se zasniva „na principima pravednosti i ciljanja”.

Pomoć treba da bude obezbeđena za one građane i porodice kojima je ona zaista neophodna, dodao je Putin.

Putin je rekao da razmatra da izdvoji 60 milijardi dolara za sprovođenje demografskih mera u Rusiji u narednih šest godina.

To je, kako je rekao, za 40 odsto više nego u prethodnih šest godina.

Rusija mora da postane svetski centar za obradu i skladištenje podataka, istakao je Putin.

Uz pomoć naprednih komunikacija otvorićemo za naše ljude sve mogućnosti digitalnog sveta, rekao je Putin i dodao da će do 2024. godine biti omogućen brz pristup internetu širom Rusije, javlja ruska agencija a prenosi Tanjug.

 

Izvor Tanjug/Tas/Politika

 

ZAVRŠENO TESTIRANjE „SARMATA“, MOŽE DA POGODI BILO KOJU TAČKU NA PLANETI
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom godišnjeg obraćanja Federalnoj skupštini saopštio da je Rusija završila testiranje nove hipersonične interkontinentalne balističke rakete „Sarmat“, koja će moći da pogodi bilo koju tačku na svetu, javlja „Rojters“.

Vladimir Putin je u govoru o stanju nacije izjavio da je Rusija testirala čitav niz novog strateškog nuklearnog naoružanja koje protivnička strana nije u stanju da presretne.

Putin je naveo da je Rusija završila testiranje nove hipersonične interkontinentalne balističke rakete ruskog naziva „Sarmat“, koju na Zapadu zovu „Satana“.

Ona će moći da pogodi bilo koju tačku na svetu i biće veoma teško da je presretne bilo koji antiraketni sistem, istakao je ruski predsednik.

Pomenuo je i podvodne dronove velike brzine koji imaju interkontinentalni domet, novu hipersoničnu interkontinentalnu raketu „Avangard“ koja leti 20 puta brže od zvuka i „udara poput meteora“, sistem hipersoničnih raketa „Kinžal“, kao i lasersko oružje.

Rojters ocenjuje da je govor koji je Putin održao pred ruskom elitom u konferencijskoj sali u centru Moskve bio jedan od njegovih „najborbenijih“ govora poslednjih godina i da je rekao da će napad na bilo kojeg saveznika Moskve biti viđen kao napad na samu Rusiju i na taj napad će biti odgovoreno.

Navodi se da je Putin rekao da Zapad „nije uspeo da spreči napredovanje Rusije“.

„Sada moraju da sagledaju novu realnost i shvate da nisam blefirao govoreći sve ovo danas“, rekao je Putin.

AP navodi da je ruski lider naglasio da je razvoj ruskog novog oružja kakvog nema na Zapadu usledio kao odgovor na povlačenje SAD iz hladnoratovskog sporazuma o zabrani raketnih odbrana i američke napore u razvoju sistema raketne odbrane.

Navodi se da je Putin rekao da su SAD ignorisale žalbe Rusije.

„Niko nas nije slušao. Sada nas čujte“, poručio je ruski predsednik.

Putin je ocenio da će novo naoružanje pomoći u obezbeđivanju globalne stabilnosti i staviti tačku na pokušaje slabljenja Rusije.

Uveren je da će pokazivanje sposobnosti ruskih oružanih snaga bilo kog „agresora spustiti na zemlju“.

Istakao je da neprijateljski koraci protiv Rusije, kao što je raspoređivanje protivraketnog sistema kojim se NATO približava ruskim granicama, postaju neefikasni iz vojne perspektive i nerazumno skupi sa finansijske tačke gledišta.

„Sve to na kraju (postaje) besmisleno za one koji to iniciraju i rade“, rekao je ruski predsednik.

Istakao je i da je vojna operacija Moskve u Siriji pokazala povećanu sposobnost Rusije u odbrani.

Takođe, kako bi zaštitila svoje interese, Rusija je počela da ojačava svoje vojne, transportne i naučne infrastrukture na Arktiku, naveo je ruski predsednik.

Govoreći o stanju nacije, Putin je rekao da bi Rusija trebalo da prepolovi siromaštvo u narednih šest godina.

„Moramo da rešimo jedan od ključnih zadataka u deceniji koja dolazi – da osiguramo siguran, dugoročni rast realnih prihoda građana, i za šest godina, da smanjimo barem na pola stepen siromaštva“, istakao je Putin, prenela je agencija Tas.

Prema ruskom predsedniku, ceo sistem socijalne pomoći treba da se zasniva „na principima pravednosti i ciljanja“.

„Pomoć treba da bude obezbeđena za one građane i porodice kojima je ona zaista neophodna“, dodao je Putin.

Razmatra da izdvoji 60 milijardi dolara za sprovođenje demografskih mera u Rusiji u narednih šest godina.

To je, kako je rekao, za 40 odsto više nego u prethodnih šest godina.

„Rusija mora da postane svetski centar za obradu i skladištenje podataka“, istakao je Putin.

Ističe da će uz pomoć naprednih komunikacija otvoriti sve mogućnosti digitalnog sveta i dodao da će do 2024. godine biti omogućen brz pristup internetu širom Rusije, prenela je ruska agencija.

Na kraju Putinove prezentacije, koju su na velikom ekranu pratili video-prikazi raketa o kojima je govorio, ruski poslanici i druge uvažene ličnosti su ustale i aplaudirale, a u pozadini je intonirana himna Rusije.

 

Izvor Rojters/RT/Tanjug/RTS, 01. mart 2018.

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u