Šojgu izvestio UN o stanju i merama u Istočnoj Guti

Pripremljeni humanitarni koridori za civile

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu poslao je diplomatskim kanalima specijalnom izaslaniku Ujedinjenih nacija za Siriju Stafanu de Misturi objašnjenje o ruskim inicijativama kada su u pitanju Istočna Guta i Raka, navodi se u vojnom resoru.

De Mistura je saopštio da želi da dobije više informacija o Šojguovim predlozima o različitim sirijskim temama.

„Ministar odbrane general Sergej Šojgu poslao je diplomatskim kanalom objašnjenje specijalnom izaslaniku generalnog sekretara UN za Siriju Stafanu de Misturi o kompleksu mera koje Centar za pomirenja neprijateljskih snaga sprovodi po nalogu ruskog predsednika“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U objašnjenju se navodi da, prema nalogu ruskog predsednika Vladimira Putin, Centar i sirijske vlasti počinju operaciju evakuacije civila, bolesnih i ranjenih iz Istočne Gute. Za to se, kako je naveo Šojgu, od 27. februara svakodnevno od 9 do 14 sati u područjima naselja Duma i Arbil uvodi „humanitarna pauza“. Za to vreme, sirijske vladine snage prekidaju sa napadima na teroriste.

Za evakuaciju civila pripremljen je humanitarni koridor u području naselja Muhajam el Vafedin, bacaju se flajeri na kojima se ukazuje put za izlazak iz enklava i način izlaska preko prelaznih punktova vladinih snaga. Obaveštenja se vrše i pomoću zvučnika i slanjem telefonskih poruka.

U Šojguovom pismu se istovremeno predlaže „otvaranje humanitarnih koridora iz Tanfa i Rukbana, kao i formiranje međunarodne komisije radi ocene humanitarne situacije u Raki“.

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u