Ustaški poklič (pomalo) zabranjen

Poklič ,,Za dom spremni“ ubuduće kažnjiv, ali uz brojne izuzetke

Ustaški pozdrav „Za dom spremni“ ubuduće će u Hrvatskoj biti kažnjiv, on je protivustavan, ali će se ipak, u nekim izuzetnim situacijama, tolerisati, sinoćni je zaključak donesen na Komisiji za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima.

Komisija je ocenila da ovaj ustaški poklič može nekažnjen da se nađe u grbu HOS, ali samo na grobljima prilikom komemoracija i nikako u Jasenovcu! Zvezda petokraka nije sporna i moći će i dalje da se ističe u bilo kojoj prilici. Ubuduće neće biti moguće izvoditi ni početne stihove pesme Marka Perkovića Tompsona „Bojna Čavoglava“, u kojima je takođe zloglasni ustaški pozdrav.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da je od Komisije koja je u sredu završila sa radom primio obiman dokument koji se tiče pravnog regulisanja simbola totalitarnih režima.

— Jasno je da je i Komisija, a to je i moj stav, ocenila da je pozdrav „Za dom spremni“ na tabli HOS u Jasenovcu, suprotan Ustavu Hrvatske. Tu nema nikakvih dilema i Komisija je to jasno rekla u svojim preporukama, ali je uvažila činjenicu da se u striktno pravno gledajućim propisanim situacijama može koristiti kao izuzetak uz prethodno propisano dopuštenje – rekao je Plenković.

To praktično znači da „Za dom spremni“ ipak ostaje u upotrebi u Hrvatskoj, uz ograničenja.

To je potvrdio i akademik Zvonko Kusić, predsednik HAZU, koji je predsedavao Komisiji i koji je izjavio da će „Za dom spremni“ moći da se koristi u grbu HOS-a, ali samo izuzetno.

— Može da se koristi samo u situacijama kada je reč o komemoracijama na grobljima i gde se obeležava pogibija pripadnika HOS koji su to nosili. Ali, taj je slogan protivustavan – kaže Kusić.

Zvezda petokraka i drugi komunistički simboli nisu sporni i moći će i dalje bez problema da se koriste. Zaključeno je da oni podsećaju na antifašističku prošlost, iako su bili korišćeni i u nekim razdobljima komunističke vlasti kada su zloupotrebljeni.

Inače, mišljenje Komisije za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima nije za hrvatsku vladu obavezujuće, iako se smatra da će i zakonska rešenja ići u tom pravcu. Ona je osnovana inicijativom premijera Andreja Plenkovića koji je želeo da okupi ljude različitih profesija, ali i političkih uverenja. Međutim, mnogi istaknuti istoričari koji se bave baš periodom Drugog svetskog rata nisu želeli da učestvuju u radu Komisije ocenivši da se istorija ne može na taj način vrednovati i da samo nedemokratski režimi žele na taj način da ocenjuju istorijske događaje.

SLEDI NOVI ZAKON
Komisija se sastajala godinu dana, a u javnosti su se čule mnogobrojne kritike da sadašnja vlast nije imala hrabrosti da donese zabranu isticanja ustaških simbola i da se prikrivala iza njenog rada. Sada tek sledi rad na donošenju novog zakona, a pretpostavlja se da će hrvatska vlada uvažiti najveći deo onoga što je zaključeno. Tek tada će se videti kakve su kazne predviđene za izvikivanje ustaškog pozdrava pod kojim su ginuli ljudi za vreme NDH, pre svega Srbi, Jevreji i Romi u jednom od najzloglasnijih logora u Evropi, onom u Jasenovcu.

ZA PUPOVCA PROBLEMI TEK PREDSTOJE
Mišljenje Veća za suočavanje sa prošlošću da se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ može koristiti na komemoracijama od strane HOS-a izazvalo je burne reakcije u javnosti, a Milorad Pupovac je ocenio da je bilo bolje da nisu napravili ništa, nego što su napravili sada. Šef opozicije Davor Bernardić iz SDP-a tvrdi da je reč o skandaloznoj odluci kojom se ‘legalizuje’ ustaštvo i da se pokazala neodlučnost i nesposobnost premijera Andreja Plenkovića.

„Ovo je štetno za ustavnopravni poredak Hrvatske i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima čiji je ovo bio zvanični pozdrav, te će stvoriti probleme i na unutrašnjem i na spoljnom planu kada je u pitanju Hrvatska”, rekao je Pupovac. „Ova preporuka uneće zabunu i kod policije i kod sudija, pa tako već gledamo na televiziji HOS-ove simbole, a sutra ćemo na stadionima kada neko dođe sa istim pozdravom i kaže da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a”.

Pupovac je najavio da će o svemu razgovarati i sa premijerom Plenkovićem, ali i sa drugima. ”Mi na to ne možemo da gledamo pozitivno već sa zabrinutošću i strepnjom”.

I Božo Petrov, koji vodi opozicioni Most, tvrdi da nije donesena nikakva odluka, dok bivša premijerka Jadranka Kosor kaže da se nikakvi izuzeci ne mogu i ne smeju da tolerišu.

 

Autor J. Kerbler

 

Izvor Večernje novosti, 01. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u