Angela Merkel dolazi u Šumarice?

Da li će prvi put u istoriji jedan visoki nemački zvaničnik posetiti Kragujevac, mesto najvećeg zločina nemačke vojske u Srbiji?

Poseta Angele Merkel Šumaricama, prilikom dogovorenog dolaska u Srbiju sledeće godine, bio bi značajan i istorijski gest Berlina, jer do sada nijedan visoki zvaničnik ove zemlje nije odao počast nevinim žrtvama, stradalim u jednom od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu.

Ovaj veliki iskorak načelno je dogovoren prilikom prekjučerašnjeg susreta kancelarke sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, i planirano je da ona prilikom posete 2019. uz spomen-park obiđe i jednu nemačku fabriku u našoj zemlji.

Uz poziv za posetu, Vučić je Merkelovoj predao i Sporazum o ratnim memorijalima i mestima stradanja tokom ratova na teritoriji Srbije i bivše Jugoslavije.

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Milovan Božinović kaže, za „Novosti„, da su u Nemačkoj svesni upečatljivosti događaja koji se odigrao u Kragujevcu i da to srpski narod ne može da zaboravi. Zbog toga bi, kako smatra, dolazak Merkelove u Šumarice bio krupan politički i simbolički potez koji bi odražavao činjenicu da su naši odnosi sa Nemačkom dobili na kvalitetu i da su sazreli do nivoa menjanja predstave jednih o drugima.

— Takvi događaji se ne pripremaju mesecima, već godinama. Merkelova je, inače, snažno zainteresovana da skine hipoteke iz Drugog svetskog rata, ali tako da se ožiljci koji su tada nastali ne zataškaju već da se u pozitivnom smislu saniraju – kaže nam Božinović.

Istoričar Momčilo Pavlović kaže da bi poseta kancelarke Šumaricama imala višeznačni značaj i da nikada nije kasno za takav iskorak iako je on možda trebalo da se desi pre dve ili tri decenije:

— To bi bio veliki gest nemačke države kojim bi se odala počast srpskim žrtvama. Prvi put bi se na tako visokom nivou uvažila činjenica da su civili bili žrtve fašističke ideologije na ovim prostorima.

Kragujevac, dodaje Pavlović, sublimiše sve žrtve koje su po istoj formuli stradale na prostoru okupirane Srbije, a dolazak nemačke zvaničnice u spomen-park, smatra, podstakao bi i Srbe da na dostojanstveniji način komemorišu žrtve i sećaju se stradanja iz Drugog svetskog rata.

Za profesora Dragana Đukanovića, sa Fakulteta političkih nauka, dolazak Merkelove u Šumarice pokazao bi da se prevazilaze nesporazumi iz prošlosti između Srbije i Nemačke:

— U istoriji je puno toga što nas je razdvajalo, ali je bilo i mnogo toga što nas je spajalo, pogotovo na polju kulture. Sada bi evropska perspektiva i članstvo u EU trebalo ponovo da nas približe Nemačkoj.

Bivši jugoslovenski šef diplomatije Vladislav Jovanović kaže, za „Novosti„, da se, kada je reč o ratovima koje smo vodili sa Nemačkom, „led probija“ poslednjih nekoliko godina, tokom kojih je nemački ambasador u Srbiji prisustvovao obeležavanju godišnjice masakra u Šumaricama:

— Sada bi to bilo podignuto na najviši, kancelarski nivo. To je trebalo da se dogodi mnogo ranije, još kada je nekadašnji nemački kancelar Vili Brant kleknuo u Poljskoj i zamolio za oproštaj.

DOMAĆINI SPREMNI
Ako se poseta Merkelove realizuje, mi ćemo biti dobri domaćini kako smo to bili uvek kada su nam u goste dolazile strane delegacije ili predstavnici drugih gradova i opština. Naravno, sa posebnim pijetetom gledamo na svaku zvaničnu posetu Šumaricama kao memorijalnom parku – kaže za „Novosti“ i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

SPOMENIK PODUNAVSKIM ŠVABAMA
Srbija je već pružila ruku Berlinu kada je reč o bolnim tačkama iz prošlosti. Prošle godine U Bačkom Jarku otkriveno je i osveštano spomen-obeležje podunavskim Švabama stradalim na kraju Drugog svetskog rata. Vučić, koji je prisustvovao otkrivanju spomenika, tada je poručio da samo kada poštujemo tuđe žrtve možemo imati pravo da tražimo poštovanje naših.

KRAGUJEVČANI O POSETI KANCELARKE
BILjANA ĐUROVIĆ (45)

Nisam čula dosad da postoji mogućnost da Angela Merkel obiđe Šumarice. Koliko znam, Nemci su priznali da je to bio zločin i zato mislim da je potpuno u redu da njihova aktuelna kancelarka, ukoliko dođe, oda poštu žrtvama. Kao i svako ko je do sada dolazio u Šumarice, verujem i da će Merkelova imati pristojnu dobrodošlicu.

SLAVIŠA ŽIVKOVIĆ (59)
Nemam poseban stav o eventualnoj poseti nemačke kancelarke Kragujevcu i Šumaricama, jer mislim da to u ovom trenutku nije baš najvažnije pitanje kojim bi trebalo da se bavi naša država. Zna se šta Šumarice i zločin iz 1941. znače ne samo Kragujevčanima, već i svim Srbima na svetu.

DRAGOLjUB PETROVIĆ (66)
Ne volim Nemce i zato mislim da njihova kancelarka ne bi trebalo da dolazi u Kragujevac. To je, ipak, samo moje mišljenje, a ima onih koji su plaćeni da o tome vode računa. Srpsko gostoprimstvo je čuveno svuda u svetu, a kako bi prošao doček ukoliko Merkelova dođe, to ne mogu sa sigurnošću da tvrdim.

RAJKO MILIVOJEVIĆ (65)
Čuo sam da bi trebalo da dođe Angela Merkel. Mislim da bi to bilo sasvim u redu, jer mi gde god da odemo izvinjavamo se i kome treba i kome ne treba. Možda bi neko konačno mogao i nama da uputi izvinjenje i za ono što se dogodilo pre 77 godina. Uopšte ne sumnjam da bi kancelarka imala pristojnu dobrodošlicu, ne vidim razlog da bude drugačije.

DRAGOLjUB MIDOVIĆ (35)
Zašto da ne dođe, pa nije to ništa što bi trebalo posebno da zaokupira našu pažnju. Svi znamo da smo mi veoma ljubazan i predusretljiv narod, zato uopšte ne sumnjam da bi naišla na doček kakav je u našem duhu i našoj tradiciji. Zaista verujem da bi, bez obzira na ono što se nekada dešavalo, sve proteklo pristojno i bez najmanjeg mogućeg incidenta.

 

Izvor Večernje novosti, 02. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u