Kako je BBC video Putinove ,,mađioničarske trikove“

Putinova objava o čak pet strateških raketnih sistema nove generacije potvrdila glasine koje kruže o ruskom “uređaju sudnjeg dana“

Ruski predsednik, u govoru o stanju nacije u kom je pokazao najnovije oružje, u najmanju ruku šokirao je svet, prenosi Indeks.hr.

Navodi se da je u analizi Putinovog govora neophodno uzeti u obzir činjenicu da je on u predizbornoj kampanji, budući da su predsednički izbori u Rusiji zakazani za 18. mart i da je govoro pred oba doma parlamenta i nacionalnim auditorijumom, što je u stvari bila odlična prilika da “zakuca” svoju prednost.

BBC u analizi Stivena Rozenberga navodi da je govor o stanju nacije bio Putinov glavni, a možda i jedini, predizborni govor, iskorišćen za zadobijanje simpatija ruskih glasača pričama o tome kako je Rusija snažna, kako dominira i kakvo oružje ima.

Navodi se i da je jedino to i preostalo Putinu, budući da je ruska privreda znatno oslabljena zbog pada cena nafte i američko-evropskih sankcija nametnutih zemlji, koje su srušile putinovo obećanje s prethodnih izbora o boljem životu građana.

Umesto toga, Putin je Rusima “servirao” video projekcije najmodernijeg oružja – novog interkontinentalnog projektila s nuklearnom bojevom glavom tipa “Sarmat” sa animacijom u kojoj projektil doseže “mrsku” Ameriku pri čemu je NATO-ov antiraketni štit “potpuno beskoristan”, navodi Index, prenoseći tekst BBC-ja.

“To je sigurno izazvalo oduševljenje među ruskim nacionalistima. A bila je to samo jedna u nizu Putinovih najava koje je, kako komentariše reporter BBC-ja iz Rusije Stiven Rozenberg, nizao kao mađioničar koji vadi jednog zeca za drugim iz šešira, impresionirajući svoju publiku prizorima ’globalnih krstarećih’ i interkontinentalnih balističkih projektila, podvodnih dronova i supersoničnih aviona”, prenosi Indeks.

Takođe, njegova poruka “slušajte nas sad” može se tumačiti i kao odgovor američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovom govoru o stanju nacije, u kom je najavio obnovu i modernizaciju američkog nuklearnog arsenala.

Međutim, čini se da se u slučaju Rusije ne radi samo o praznim obećanjima, odnosno pretnjama. Kako piše “Biznis insajder„, Putinova objava o čak pet strateških raketnih sistema nove generacije potvrdila glasine koje odavno kruže o ruskom “uređaju sudnjeg dana“.

Analitičari međutim navode da nije baš bilo jasno sve iz Putinovih video projekcija i govora, ma koliko one dramatično izgledale. Navodi se da se ne zna u kom stadijumu razvoja se sve nalazi kao i da su pojedini delovi Putinovog govora o novom oružju bili kontradiktorni, gledajući sa stručnog stanovišta.

O stvarnim problemima Rusa Putin je govorio “onako usput”, olako obećavajući da će prepoloviti broj siromašnih, udvostručiti ulaganje u zdravstvo, saobraćaj, tehnologiju, povećati pristup internetu, produžiti životni vek Rusa…

 

Izvor Indeks/B92, 02. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u