Lazanski: Putin ima oružje kakvo niko nema

Vojno-politički komentator Miroslav Lazanski objasnio kakve je složene borbene sisteme juče predstavio ruski predsednik

Poruke koje je ruski predsednik Vladimir Putin poslao u obraćanju Federalnoj skupštini, prikazavši najnovije tipove naoružanja, potvrđuju da Rusija odgovara asimetrično na pretnje sa Zapada, kaže vojno-politički komentator Miroslav Lazanski.

Rusi su, podseća Lazanski, još pre desetak godina, nakon Minhenske konferencije na kojoj je Putin upozorio Zapad da svet nije samo njihov, rekli da neće ići u novu trku u naoružavanju sa Amerikancima, nego da će odgovoriti asimetričnim metodama.

„Amerikanci su instalirali protivraketni štit u Rumuniji i Poljskoj, na Aleutima, ili THAAD u Južnoj Koreji. Rusi ne odgovaraju antiraketnim štitom, nego asimetrično, time što poboljšavaju svoj ofanzivni raketni potencijal — napravili su raketu ’Sarmat‘, koja ima više bojevih glava, koje se nezavisno usmeravaju na ciljeve. Iz jedne bojeve glave izlazi osam do deset blokova i svaki leti na poseban cilj, svaki za vreme leta manevriše, menja putanju, visinu, zakrivljenost“, objašnjava Lazanski za Sputnjik.

Kako ističe, to je nešto što ne može da prati, niti da obori nijedan protivraketni sistem.

Kad je reč o novom tipu supermoćne krstareće rakete za koju je Putin rekao da ima praktično neograničeni domet i nepredvidljivu trajektoriju leta, Lazanski kaže da će te rakete verovatno biti smeštene na podmornicama.

„Znamo da je domet krstarećih raketa 3.500 do 5.000 kilometara, a ove nove će biti interkontinentalnog dometa. Raketa će moći da bude ispaljena recimo iz podmornice u Ohotskom moru i da ne ide u stratosferu, gde je lako uočljiva, već da ide položenom putanjom 3-4 metara iznad mora da nijedan radar ne može da je detektuje. A ide recimo 13.000 kilometara. To dosad niko nema. To su rakete neograničenog interkontinentalnog dometa, ali nemaju interkontinentalnu putanju što je vrlo važno, jer interkontinentalna putanja se lako detektuje i presreće“, navodi naš sagovornik.

Zanimljiv je, prema rečima Lazanskog, i podvodni dron, odnosno torpedo koji bi mogao da bude lansiran recimo iz podmornice kod Kamčatke i da „otpluta“ do Los Anđelesa ili San Francuska ili sa poluostrva Kola do istočne obale Amerike, kao i avijacioni sistem „Kinžal“ („Bodež“).

„Moglo bi da se kaže da su Rusi odgovorili asimetrično, da su brzine njihovih projektila hipersonične, 5-6 puta brže od zvuka, što Amerikanci dosad nemaju i prvi put je neko napravio krstareću raketu interkontinentalnog dometa“, precizira ovaj vojni ekspert.

Na pitanje zašto ove poruke iz Rusije stižu baš sad, Lazanski kaže da se ne može izbeći da je to i u funkciji predizborne kampanje, što je potpuno legitimno, ali da ih treba posmatrati i u kontekstu ponašanja NATO-a.

„Amerikanci sa novom serijom taktičkog nuklearnog oružja koje žele da rasporede u zemljama NATO-a u Evropi, sa proširenjem NATO-a gde prilaze ruskim granicama, usisavanjem zemalja u NATO, neprekidnim dežurstvom brodova u Crnom i Baltičkom moru pritiskaju Rusiju i ona mora da odgovori. Došlo je pet do dvanaest i Rusija je ovim nastupom predsednika Putina uputila jasnu poruku: ’I mi konja za trku imamo, pa sad izvolite‘“, zaključuje naš sagovornik.

 

Autor Tanja Trikić

 

Izvor Sputnjik, 02. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u