Putin za NBC: Amerika je bacila pare u vetar

Ruski predsednik naveo dva razloga koja bi momentalno izazvala nuklearni odgovor Moskve

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje samo kao odgovor na nuklearni napad ili ukoliko je ugrožena.

„Postoje samo dva razloga koja bi mogla da nas navedu da upotrebimo nuklearno oružje – ako se radi o nuklearnom napadu na nas ili o napadu u kome se koristi uobičajeno oružje, ali je opstanak ruske države doveden u opasnost“, rekao je Putin u intervjuu na američki NBC njuz.

On je tako odgovorio na pitanje da li bi napad na Rusiju bez upotrebe nuklearnog oružja mogao da izazove nuklearni napad iz Rusije.

Putin je negirao navode jednog od članova administracije bivšeg američkog predsednika Baraka Obame da bi jačanje Rusije moglo da izazove novi Hladni rat i ocenio da je reč o propagandi.

Za novo nuklearno oružje koje je Rusija predstavila, rekao je da je ono proizvedeno u odbrambene svrhe i dodao je to da je novo naoružanje toliko napredno da je novac poreskih obaveznika SAD, koji se troši na antiraketne sisteme, „bačen u vetar“.

„Umesto što stvaramo pretnje jedni od drugih, velike sile bi trebalo da ulože svoje napore u zaštitu od terorista“, rekao je Putin.

 

Izvor Tanjug/B92, 02. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u