Rusija otkazala strateške razgovore sa SAD

Ta odluka je doneta dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru u parlamentu rekao da Rusija poseduje „nepobedivo oružje“

Rusija je otkazala strateške razgovore sa SAD najavljene za mart, pošto je delegacija SAD u poslednjem trenutku otkazala sastanak o bezbednosti na internetu.

To je izjavio u Vašingtonu ruski ambasador Anatolij Antonov.

Kako je prenela agencija TASS, Antonov je otkazivanje dolaska američke delegacije na sastanak krajem februara u Ženevi, ocenio kao „neprijateljsku odluku koja ostavlja utisak da je sve unapred planirano“ i dodao da taj potez može dodatno da utiče na pogoršavanje bilateralnih odnosa.

Rusija je prema tome ocenila da je nemoguće da učestvuje na sastanku 6. i 7. marta u Beču koji je predviđen rešavanju teškoća u rusko-američkim odnosma kao i razmatranju drugih strateških pitanja, dodao je Antonov.

Ta odluka je doneta dan nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru u parlamentu rekao da Rusija poseduje „nepobedivo oružje“. Američke vlasti su odmah reagovale optužujući Rusiju da ne poštuje međunarodne obaveze.

„Želim da naglasim da Rusija nije prekrišila sporazum o kontroli naoružanja u razvoju svog nuklearnog potencijala“, rekao je Andonov i da dodao ironično da Stejt department verovatno nije upoznati s tim pitanjem.

 

Izvor Beta/B92, 02. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u