Tramp i Merkelova izrazili zabrinutost zbog Putinovog govora

Lideri SAD i Nemačke zabrinuti zbog Putinove retorike, ali i novog ruskog naoružanja

Ruski predsednik Vladimir Putin nije bio u kontaktu sa predstavnicima SAD i Nemačke nakon obraćanja Federalnoj skupštini, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Donald Tramp i Angela Merkel su zabrinuti.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donald Tramp tokom jučerašnjeg telefonskog razgovora izrazili su zabrinutost izjavom predsednika Rusije Vladimira Putina o novim tipovima ruskog naoružanja, saopštio je predstavnik Vlade Nemačke Štefen Zajbert.

„Kancelarka i predsednik su izrazili zabrinutost nedavnim izjavama ruskog predsednika Putina o razvoju naoružanja i negativnim posledicama toga na međunarodne napore za njihovu kontrolu“, naveo je Zajbert.

Pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da Vladimir Putin nije razgovarao sa američkom i nemačkom stranom.

On je naveo da su novi tipovi oružja garancija nuklearnog pariteta u svetu. Peskov je naglasio da se ovo ni na koji način ne sme smatrati početkom trke u naoružanju, jer je to odgovor na akcije američke strane.

„To nije ništa drugo do odgovor Rusije na slom dogovora o PRO, na izlazak SAD iz dogovora o PRO i na vrlo aktivan proces stvaranja globalnog sistema PRO koji u perspektivi može da naruši strateški paritet, nuklearni paritet i faktički da neutralizuje strateške snage Rusije“, rekao je Peskov.

„Rusija ne namerava da ulazi ni u kakvu trku u naoružanju“, zaključio je on.

Peskov je naveo da Kremlj smatra neistinitim stav da bi Putinova izjava mogla da pojača izolaciju Rusije.

On je negirao navode Stejt departmenta da su rakete na snimcima sa oružjem koji su predstavljeni juče tokom obraćanja ruskog predsednika Federalnoj skupštini bili usmerene ka Americi.

„Nisam video kartu Floride. Ne vidim razlog da se govori da su tamo bile iskorišćene neke države SAD“, izjavio je on.

„Nisu bile korišćene nikakve karte“, naglasio je Peskov da su snimci pravljeni uz pomoć kompjuterske grafike.

„To su uslovne geografske granice koje nemaju veze ni sa jednom konkretnom državom“, izjavio je on i dodao: „Rusija nema nameru nikoga da napada“.

 

Izvor Sputnjik, 02. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u