I Italija glasa: Da li se vraća Berluskoni?

Ovi izbori mogli bi da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvesnost

Na parlamentarnim izborima u Italiji otvorena su glasačka mesta, pravo glasa ima oko 50,7 miliona Italijana, a birališta će biti otvorena do večeras u 23 sata.

Savez stranaka desnog centra, na čijem čelu je nekadašnji premijer Silvio Berluskoni, mogao bi da osvoji najviše poslaničkih mesta, ali ne i parlamentarnu većinu, navodi Rojters, prenosi Tanjug.

Prema anketama, Pokret pet zvezdica, usmeren protiv establišmenta, trebalo da bude pojedinačna stranka sa najviše osvojenih glasova, a vladajućoj Demokratskoj partiji prognozirano je treće mesto na ovim izborima.

Očekuje se da će mediji odmah nakon zatvaranja glasačkih mesta objaviti izlazne ankete, a potpuni rezultati očekuju se mnogo sati kasnije.

Ovi izbori mogli bi da donesu povratak dobro poznatih političkih imena poput bivših premijera Silvija Berluskonija ili Matea Rencija ili pak jednu novu neizvesnost.

Izbori u Italiji uvek su komplikovana stvar, ali ovi bi mogli biti još komplikovaniji.

Berluskoni (81) se vratio u politiku i sa velikom energijom predvodi svoju stranku desnog centra Napred Italija. Udružio se sa liderom desničarske i evroskeptične Lige za Sever Mateom Salvinijem (44).

Sam Berluskoni koji je četiri puta bio predsednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza.

Umesto toga, kandidat Napred Italije za premijera biće aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio, prenosi Politiko.

Na levom centru nalazi se Mateo Renci (43) lider Demokratske partije, a snažan izazov za obe strane političkog spektra predstavlja lider Pokreta Pet zvezdica Luiđi di Majo (31) koji bi, ako postigne dobar rezultat, mogao da postane najmlađi evropski premijer.

Izbornu kampanju obeležile su teme kao što su migracije, uloga Italije u Evropi i tržište rada.

Posmatrači ocenjuju da je ishod krajnje nepredvidiv s obzirom na postojeće nezadovoljstvo građana, nov, još netestiran izborni sistem i veliki broj neodlučnih birača.

Izbori se održavaju po novom izbornom sistemu koji je kombinacija proporcionalnog sistema i većinskog jednokružnog glasanja, takozvanog FPTP (First-past-the-post, prvi uzima mesto) sistema u kome kandidat koji dobije najviše glasova pobeđuje na izborima.

Ovaj sistem neće omogućiti prvoplasiranoj partiji ili koaliciji da dobije dodatni broj mesta u parlamentu, preneo je Rojters.

Prema rezultatima istraživanja javnog mnjenja, pobedniku će biti potrebno da osvoji oko 40 odsto glasova da bi formirao vladu ili nešto manji procenat ukoliko osvoji veći broj mesta po FPTP sistemu glasanja, preneo je Rojters.

Na osnovu rezultata, moguće je više scenarija – pobeda Berluskonijeve partije Napred Italijo i Severne lige, kojoj predviđaju da će osvojiti uzmeđu 35 i 38 odsto glasova.

Jedna od mogućnosti je formiranje velike koalicije Berluskonijeve partije i Rencijeve Demokratske stranke koji su već razgovarali o tome.

Rezultati istraživanja sugerišu da ove dve partije neće osvojiti dovoljan broj glasova da bi formirale vladu, navela je britanska agencija.

Predsednik Italije Serđo Matarela ima centralnu arbitražnu ulogu i jedna od mogućnosti je da će on pokušati da pomogne u formiranju „široke“ vlade sa jasno definisanim programom, koju bi predvodio tehnokrata.

Za antivladin pokret Pet zvezda osnovan oktobra 2009, inspirasan od strane italijanskog komičara i aktiviste Bepa Grila, predviđa se da će sam osvojiti najviše glasova, oko 28 procenata.

Ukoliko ne bude formirana nova vlada, vlada sadašnjeg premijera Paola Đentilonija obavljaće dužnosti do održavanja novih izbora, što je, takođe, jedna od mogućnosti, navodi Rojters.

Na izborima se glasa za 630 članova Donjeg doma parlamenta i 315 u Senatu.

 

Izvor Nedeljnik, 04. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u