SPD glasao za ,,veliku koaliciju“, Merkelovoj četvrti mandat

Dve trećine socijaldemokrata glasalo za ,,veliku koaliciju“ sa Hrišćansko-demokratskom unijom Nemačke

Nemačka kancelarka Angela Merkel čestitala je Socijaldemokratskoj (SPD) partiji na „jasnom rezultatu“ nakon što je ogromna većina članstva te partije glasala za ulazak u koalicionu Vladu sa njenim konzervativcima.
Zeleno svetlo na semaforu u blizini sedišta Socijal-demokratske partije (SPD) Nemačke u Berlinu

„Čestitam SPD-u na ovom jasnom rezultatu i radujem se nastavku zajedničke saradnje za dobrobit naše države“, poručila je Merkelova na stranici njene Hrišćansko-demokratska unija Nemačke (CDU) na Tviteru, prenosi Rojters.

Kako javlja AP, sledeće nedelje se očekuje zasedanje Bundestaga na kojem bi Merkelova po četvrti put u nizu trebalo da bude izabrana za kancelarku najveće evropske ekonomije, pošto je već 12 godina na toj funkciji.

Kako je preneo Rojters, za ulazak u veliku koalicionu Vladu sa konzervativcima kancelarke Angele Merkel glasalo je dve trećine članova Socijaldemokratske partije (SPD), odnosno 66 odsto, a tehnički predsednik stranke Olaf Šolc je izjavio da će u novoj Vladi SPD imati šest ministara — tri žene i tri muškarca.

Takav rezultat glasanja, navela je agencija, otvara put za ponovo pokretanje „velike koalicije“ koja je Nemačkom vladala od 2013. godine, čime će biti završena politička neizvesnost koja traje već više od četiri meseca.

 

Izvor Tanjug/Sputnjik, 04. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u