Sputnjik otkrio koja nemačka kompanija dolazi u Srbiju

Firma je upisana u Agenciju za privredni registar 2. marta ove godine kao ZF E-Mobiliti SRB d. o. o. sa sedištem na Novom Beogradu

Posle nedavne posete Nemačkoj, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da u Centralnu Srbiju stiže auto-gigant, koji će da zaposli više ljudi nego što zapošljavaju RTB Bor ili Železara Smederevo.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o akcionarskom društvu ZF, koje je svetski lider u proizvodnji komponenti za motorna vozila. Firma je upisana u Agenciju za privredni registar 2. marta ove godine kao ZF E-Mobiliti SRB d. o. o. sa sedištem na Novom Beogradu, a kao direktor je naveden Milan Grujić, dosadašnji direktor njihovog predstavništva u Srbiji.

„Zahnradfabrik“ (fabrika zupčanika) osnovana je 1915. u Nemačkoj, a specijalizovana je za proizvodnju delova transmisije (menjači i diferencijali) i upravljanja motornim vozilima.

Ova grupacija je u 2016. imala promet od preko 35 milijardi evra. Pored delova za putnička i komercijalna vozila, bavi se i proizvodnjom delova za železničku, brodsku i avio industriju. Akcionarsko društvo ZF ima 230 proizvodnih lokacija u 40 zemalja i zapošljava oko 138 hiljada ljudi.

Snabdevač je „Folksvagen grupacije“, „Mercedesa“, „Be-Em-Vea“, „Renoa“, „Fijata“ i ostalih svetskih brendova u atomobilskoj industriji.

Zanimljivo je da je ova kompanija od 1915. proizvodila zupčanike za dirižable, a od 1919. zbog odredaba iz Versajskog ugovora počinje da pravi i delove za automobilsku industriju. U poslednje vreme se bave i sistemima veštačke inteligencije koji se koriste za autonomna vozila, odnosno vozila bez vozača.

Inače, hrvatski inovator i osnivač kompanije za proizvodnju električnih vozila „Rimac automobili“, Mate Rimac, objavio je da jedna velika nemačka automobilska kompanija dolazi u Srbiju kako bi proizvodila komponente za električne automobile. Rimac je, na svom nalogu na Fejsbuku, napisao da je bio na skupu uprave jedne velike nemačke automobilske kompanije koja ima prihode gotovo na nivou bruto domaćeg proizvoda Hrvatske, ali nije precizirao o kojoj kompaniji je reč.

Ta nemačka firma je, kako je naveo, tražila lokaciju u istočnoj Evropi za gradnju fabrike za električne pogonske sisteme, za šta se nadmetalo 15 država. U finalu su, kako navodi, ostale Srbija i Makedonija, da bi ta kompanija na kraju odabrala Srbiju, gde će se prozvoditi na stotine hiljada pogonskih sistema za električne automobile.

„Zbog proaktivnosti srpske vlade, dogovorili su još jedan veliki projekat“, napisao je on, dodajući da nije na njemu da objavi o čemu je reč. „Žao mi je što nisam znao ranije, jer bih pogurao da se Hrvatska uzme u obzir. No, možda je i bolje ovako, verovatno bi bio totalni ’waste of time‘ (gubljenje vremena) jer ne bi bio prvi put da sam to radio“, zaključio je Rimac.

 

Autor Nataša Milosavljević

 

Izvor Sputnjik, 04. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u