AP: Vladajući populisti počistili konkurenciju u Beogradu

,,Izbori u Beogradu, iako samo za gradske odbornike, smatraju se važnim zbog ključne uloge tog grada u ekonomiji i politici Srbije“

Na lokalnim izborima u Beogradu „vladajući populisti predsednika Aleksandra Vučića su ‘počistili’ (konkurenciju)“, piše AP.

Kako navode, time je dodatno zacementiran ionako jak stisak vlasti u toj zemlji.

Preliminarni rezultat agencije za ispitivanje mnjenja Ipsos koje prenosi državna televizija Srbije, predviđa da je Vučićeva Srpska napredna stranka osvojila oko 45 odsto glasova, dok je glavna rivalska grupa bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa na drugom mestu sa oko 19 odsto.

„Ovo je najbolji rezultat ikada u Beogradu“, rekao je Vučić svojim pristalicama. „Ovu pobedu nije bilo lako postići!“ – prenosi AP.

Izbori u Beogradu, iako samo za gradske odbornike, „smatraju se važnim zbog ključne uloge tog grada u ekonomiji i politici Srbije“, piše američka agencija i dodaje da zvanični rezultati stižu u ponedeljak, ali se ne očekuje da će se mnogo razlikovati od preliminarnih.

AP ukazuje da je 1,6 miliona birača imalo pravo da bira 110 odbornika Skupštine Beograda, koja imenuje gradonačelnika, da je učestvovalo dvadesetak stranaka i grupa, ali da su „samo četiri prešle prag od 5 odsto potreban za ulazak u Skupštinu“.

„Usitnjene opozicione stranke u Srbiji su se nadale da će biti izazov za Vučića u tradicionalno liberalnom glavnom gradu“, piše AP, „optužile su Vučićevu stranku za zastrašivanje pristalica opozicije, registrovanje lažnih birača i blaćenje političkih konkurenata u medijima koje ta stranka kontroliše“, a „vladajuća stranka je odbacila te optužbe“.

„Bivši ekstremni nacionalista, Vučić sada kaže da želi da se Srbija pridruži Evropskoj uniji posle ratova i kriza, a da i dalje zadrži bliske veze sa istorijskom saveznicom Rusijom“, piše u tekstu.

„Vučić se suočio s optužbama da guši demokratske slobode putem pritiska na oponente i nezavisne medije u Srbiji, što je on negirao“, navodi AP i zaključuje: „Njegova stranka kontroliše sve položaje vlasti u toj balkanskoj zemlji“.

Samo četiri stranke ili koalicije se nalaze preko cenzusa na lokalnim izborima u Beogradu. Vučićeva lista ubedljivo pobedila i u Sevojnu, Aranđelovcu i Boru.

Hrvatskim medijima zanimljiv Dodik
Mediji u regionu na udarnim stranama objavili su vest da je predsednik SNS Aleksndar Vučić proglasio apsolutnu pobedu na beogradskim izborima i u još tri opštine – Sevojnu, Boru i Aranđelovcu.

Agencije HINA i FENA prenele su da je Vučić u prvom obraćanju novinarima na konferenciji u sedištu stranke rekao da ostvareni rezultat liste SNS inspiriše na nove promene i razvoj, te da je uveren da će Srbija pružiti podršku ključnim projektima za grad Beograd, gde je njegova lista osvojila apsolutnu većinu.

Agencije prenose da su izbori u Beogradu najavljeni kao moguća prelomna tačka za vladajuće naprednjake.

Portal Dnevik.hr je preneo takođe da je lider SNS proglasio pobedu liste „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ na lokalnim izborima u Beogradu i u još tri opštine.

Portal dodaje da je lista bivšeg gradonačelnika Dragana Đilasa osvojila je 18,6 posto, nekadašnji vaterpolo reprezentativac i gradonačelnik Novog Beograda Aleksandar Šapić osam posto, a koalicija SPS-JS na čelu s Ivicom Dačićem 6,2 posto.

Zagrebački Večernji list je konstatovao pobedu liste okupljene oko SNS, a prenosi i obraćanje Dragana Đilasa koji je poručio da će od sutra pozvati sve ljude koji, kako je rekao, žele promenu i borbu za izbore koji slede…

Portal RTCG peneo je informaciju da je lista okupljena oko SNS Aleksandra Vučića osvojila ubedljivu većinu na beogradskim izborima, pozivajući se na podatke Ipsosa izvedene na uzorku od 90,6 odsto glasačkih listića.

Navode i da je Vučić ocenio da je rezultat na izborima za Skupštinu Beograda najbolji koji je njegova stranka do sada ostvarila na bilo kojim izborima u Beogradu do sada.

HRT uz agencijski izveštaj o izborima navodi i da je u ;Beogradu danas glasao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je rekao da je glasao jer „želi Srbiju koja je najvažnija za regionalnu stabilnost i razvoj“.

Na insistiranje novinara da kaže od kada ima dvojno državljanstvo i ima li i dvostruko prebivalište u Beogradu i Laktašima, u Republici Srpskoj, Dodik je izvadio i pokazao pasoš Srbije.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 05. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u