Putin pohvalio FSB: 2012. godine 316 napada, a prošle samo 25

Ruske preventivne mere i doktrina ofanzivnog delovanja protiv terorizma daju vidljive rezultate

Razvoj novih vrsta oružja u Rusiji vodio se dugi niz godina i odvijao u teškim uslovima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na zasedanju kolegijuma Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB).

„U obraćanju od 1. marta radilo se o novim tehnologijama i sistemima oružja osmišljenim da zaštite Rusiju, obezbede strateški paritet, a time i povećaju međunarodnu bezbednost“, istakao je Putin.

„Rad na savremenoj tehnici traje dugi niz godina, u njemu su učestvovale hiljade ljudi, na stotine konstruktorskih i naučnih timova i industrijskih preduzeća Rusije… Ovaj rad vodi se i nastavlja u teškim uslovima“, dodao je on.

„Pozivam vas da zaustavite pokušaje pristupanja stranih obaveštajnih službi informacijama političke, ekonomske i odbrambene prirode“, dodao je on.

Ranije je Putin u svom obraćanju Federalnoj skupštini predstavio najnovije vrste ruskog oružja, koje nemaju pandana u svetu. To su raketni sistem „Sarmat“, podvodni dronovi, nuklearna krstareća raketa, vazdušni raketni sistem „Kindžal“, lasersko i hipersonično oružje.

PROTIV TERORIZMA TREBA KORISTITI OFANZIVNU TAKTIKU
Život i bezbednost državljana Rusije treba da budu zaštićeni od spoljnih i unutrašnjih pretnji, rekao je Putin.

„Život, prava i bezbednost naših građana moraju biti zaštićeni od unutrašnjih i spoljnih pretnji, od bilo kakvih pokušaja koji nas ometaju da rešavamo zadatke strateškog razvoja“, rekao je Putin.

Situacija u oblasti borbe protiv terorizma zahteva stalnu pažnju, i to je jedan od ključnih zadataka FSB.

„Poslednjih godina učinjeno je mnogo kako bi se razvio potencijal FSB. Dobili ste najnoviju tehnologiju i sredstva veze, savremene informacione i analitičke resurse i ojačali kadar. Sada je važno da se maksimalno efikasno iskoriste sve ove mogućnosti za rešavanje zadataka koji su postavljeni Službi“, naveo je Putin.

„Ključni zadatak je borba protiv terorizma“, istakao je on.

Putin je dodao da protiv terorizma treba da se bori aktivno, koristeći ofanzivnu taktiku i da je neophodno razvijati mogućnosti međunarodne baze podataka.

„U proteklih šest godina u Rusiji je manje terorističkih zločina. Ako ih je 2012. bilo 316, 2014. godine ih je bilo 84, a prošle — 25“, rekao je Putin na kolegijumu FSB-a.

Prema njegovim rečima, to je vezano sa povećanim preventivnim radom obaveštajnih službi.

„2017. godine sprečeno je 68 terorističkih zločina, uključujući 25 terorističkih napada“, istakao je predsednik.

„Moramo nastaviti da delujemo jednako aktivno, koristimo ofanzivnu taktiku i strategiju za borbu protiv terorizma i poboljšavamo koordinacionu ulogu Nacionalnog protivterorističkog odbora“, rekao je on.

U borbi protiv terorizma, Rusija je bila i biće otvorena za saradnju sa saveznicima i onima koji to nisu, rekao je Putin i dodao da je Rusija otvorena za saradnju i „sa svim drugim zemljama, čak i sa onima sa kojima imamo nesuglasice ili protivrečnosti u vezi sa nekim međunarodnim pitanjima“.

„Uveren sam da u borbi protiv terorizma moramo da radimo zajedno“, naglasio je ruski lider.

Putin je, takođe, rekao da zemlja mora biti zaštićena od ekstremizma koji je po svojoj suštini destruktivan.

Potrebno je zaštititi ljude, pre svega mlade ljude, od onih koji pokušavaju da zaraze društvo agresijom, netolerancijom, ksenofobijom i nacionalizmom, dodao je on.

 

Izvor Sputnjik, 05. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u