Putinovo upozorenje – ne dirajte Rusiju i njene saveznike

Ne zna se šta je bilo ubjedljivije, Putinov govor, ili prezentacija novog ruskog oružja od koga, kako je ruski predsjednik naglasio, zaštite nema

Nakon što je ruski predsjednik Putin zaprijetio, i naglasio da će Rusija upotrijebiti svo raspoloživo naoružanje ako njeni saveznici budu napadnuti nuklearnim ili oružjem masovnog uništenja, nije postojala nikakva dilema kome je upozorenje upućeno, ali su pojašnjenja Putinove „grmljavine“ izostala. Ko je to od saveznika Rusije ugrožen i ko je od njih u najvećoj opasnosti?

PRIPREME NAPADA NA IRAN
Kada je na 48. Svjetskom ekonomskom forumu, održanom 23. 01. ove godine u Davosu, američki predsjednik Tramp predstavio novi-stari koncept doktrine Volfovica Amerisa first, uz konstataciju da će svijetu pokazati šta je Amerika, jedini efekat koji je postigao bila je prepirka sa novinarima. Trampova prijetnja u Davosu nije bila ubjedljiva, ali je već na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji Trampov savjetnik za nacionalnu bezbjednost Mekmaster bio jasniji u smislu američkih namjera, kada je pozivao na djelovanje protiv Irana, optuživši Iran da proširuje svoju proksi mrežu u Siriji, Jemenu i Iraku, navodeći da su proiranske snage sve opasnije i da su od Irana odlično snabdjevane oružjem.

Ako se ima u vidu i istup Niki Hejli u UN, koja je izjavila da posjeduje „neoboriv dokaz“ da Iran isporučuje rakete Hutima u Jemenu, i da je samo pitanje vremena kada će te rakete biti ispaljene na škole i bolnice, postaje jasno da se protiv Irana pokrenuo ogroman mehanizam. Naravno, američka ambasadorka u UN nije se ni osvrnula da brojne dokaze da Saudijska Arabija već dvije godine neselektivno bombarduje škole i bolnice u Jemenu, i to oružjem nabavljenim od SAD. Optužbe protiv Irana stigle su i iz Tel Aviva. Izrael je optužio Iran da finansira i naoružava šiite i pravi koridor do Libana.

Postalo je više nego očito da Tramp, njegov zet Džared Kušner, a dobrim dijelom i izraelski premijer Netanjahu, prave ozbiljne pripreme za napad na Iran. U sklopu medijske pripreme Tramp je ranije najavio da će SAD jednostrano izaći iz nuklearnog sporazuma sklopljenog između UN i Irana, iako je Iran prihvatio sve zahtjeve SAD. Tramp je ponudio svoj novi sporazum, i predstavio ga Londonu, Parizu i Berlinu.

U prijedlogu sporazuma od Irana se traži da bezuslovno odustane od atomske energije, i da dozvoli niz inspekcija u svim vojnim bazama i institucijama. Takođe, Iran po predloženom sporazumu mora uništiti rakete iz balističkog programa. U protivnom, suočit će se sa sankcijama SAD i EU, kao i jednostranim napuštanjem još važećeg sporazuma od SAD. Trampov prijedlog novog sporazuma je u suštini ultimatum, a poznato je da svaki ultimatum prati ratni sukob. Praktično, SAD, Izrael i Saudijska Arabija objavili su Iranu rat.

Drugi saveznik Rusije koji se nalazi pred objavom rata je Venecuela. Predsjednik Maduro se drznuo da odbije plaćanje nafte u dolarima, i zato je proglašen teroristom, a Venecuela postala otpadnička država. U toku su pripreme za invaziju i bombardovanje Venecuele.

RUSKE RAKETE ČUVAJU MIR NA BALKANU
Bliski istok i Balkan su geopolitički povezani, a američki imperativ je da se iz Sirije potisnu Rusi, na način da se na Balkanu stvore konflikti. Stvaranje Velike Albanije je idealan projekat za navedeno, i već bi se sa realizacijom stvaranja albanske države na račun Srbije i Makedonije počelo da nije bojazni od ruskih raketa koje bi iz Crnog mora uništile albanske terorističke grupacije. Treći ruski saveznik koji je u opasnosti su Srbi.

Napad na Iran, koji je u izgledu, dio je plana koji se prije svega tiče posrnulog dolara. Po dolasku na vlast Tramp je zatekao praznu kasu, nestabilan poreski sistem, izraubovanu i zastarjelu vojnu tehniku. Zahvaljujući Pentagonu, svom izgleda jedinom istinskom savezniku, Tramp je uspio ogromne količine vojne tehnike prodati saveznicima na Bliskom istoku, baltičkim zemljama i Ukrajini. Američki trezor niveliše kamatne stope kako bi se održao sadašnji kurs dolara, i to funkcioniše pod uslovom da se i dalje u inostranstvu robna razmjena obavlja u dolarima.

Međutim, Kina i Rusija sistematski potiskuju dolar i u međusobnoj razmjeni koriste juan i rublju, s namjerom da te valute budu korišćene i u međunarodnim transakcijama. Stoga je u Vašingtonu uključen alarm. Početi novi rat ili dalje zaoštravanje odnosa sa Rusijom sankcijama? Na red su došle ruske banke i ogroman kineski kapital u SAD. Procjene govore da će, ako ruske i kineske banke i korporacije napuste SWIFT sistem, to izazvati kobne posljedice po dolar.

U pitanju je opstanak dolara. Novi rat, ovaj planiran sa Iranom, Pentagonu bi obezbijedio veliki budžet za odbrambene svrhe, a konflikti na Balkanu bi odvratili pažnju od dolara. Nakon velikih razaranja, Iranu bi za obnovu bili potrebni krediti, što bi, opet, pomoglo dolaru.

Novim zahlađenjem odnosa između SAD sa jedne i Rusije i Kine sa druge strane, zabrinute su zemlje BRIKS-a, ali nisu Kina i Rusija. Pod pritiskom američkih sankcija Rusija nije doživjela ekonomski kolaps, a privreda Kine nezaustavljivo raste do mjere da bi mogla preuzeti ekonomski primat u svijetu. Bankarski kartel je pokušao sa bitkoinom da Breton Vuds preseli u virtuelni svijet (uz planiranu kontrolu interneta), ali bezuspješno.

Znajući namjere SAD i američkih saveznika, Putin je „zagrmio“ i rekao da Rusija svoje saveznike neće ostaviti na cjedilu, i da će, ako budu napadnuti, momentalno reagovati, bilo gdje na svijetu. Ne zna se šta je bilo ubjedljivije, Putinov govor, ili prezentacija novog ruskog oružja od koga, kako je ruski predsjednik naglasio, zaštite nema.

 

Anfor.com

Svet
Pratite nas na YouTube-u