„Balkan i Evropa skreću sa pravog puta, ali niko ne zna kuda“

Problemi balkanskih zemalja koje su u EU i koje tek treba da pristupe EU su isti a to su niske plate i sve manja populacija

Region nije zaboravljen, svi znaju šta treba da rade da bi pristupili EU, ali niko ne zna kako će Unija izgledati 2025. Godine.

To su istakli učesnici panela „Da li Evropa i Balkan skreću sa pravog puta“ održanom sinoć na Kopaonik biznis forumu.

Novinar britanskog Ekonomista Tim Džuda kaže da je odgovor na pitanje da li Balkan i Evropa skreću sa pravog puta odgovor – da, te da smatra da stari svet umire, a da novi svet tek treba da se rodi, a da niko ne zna kako će izgledati.

„Na zapadu imamo želju da se kazne korumpirane elite. Mnogi su eksperti za prošlost, ali ko je za budućnost“, upitao se Džuda.

On je naglasio da se EU posle Bregzita nije raspala, da je to sistem koji je sposoban da amortizuje sve udarce.

Problemi balkanskih zemalja koje su u EU i koje tek treba da pristupe EU, kako kaže, su isti a to su niske plate i sve manja populacija, te je to problem regiona koji mora da bude na vrhu dnevnog reda svih zemalja.

Profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber kaže da EU ima svoje dobre i loše strane, ali da je ona bolja od bilo koje alternative.

„Mađarski premijer Viktor Orban vodi kampanju protiv EU, ali ne vodi kampanju izlaska iz EU. EU je najbolja alternativa za sada“, naglasio je Biber.

Profesor FPN Jovan Teokarević kaže da ideja EU ranije nije imala veze sa geoplolitikom, ali kada je reč o proširenju na Zapadni Balkan ima veze sa geopolitikom.

„Očigledno da zaštita granica EU ne može da se obavi bez zemalja Zapadnog Balkana. Zbog toga je unija ponudila nadu zemljama Zapadnog Balkana“, smatra Teokarević.

Analitičar Boško Jakšić ukazao je da je EU je tokom serija kriza gubila na privlačnosti među zemljama kandidatima.

On je naglasio da je kriza politike izbacila u orbitu Višegradsku grupu i da su uslovile snažan ruski uticaj.

„Danas je unija na raskrsnici, ili će dopustiti da projekat korodira ili će ići u projekat centralizacije“, rekao je on. Nacionalizam je za sve političke lidere u regionu, kako kaže, „sigurna kuća“ i način da se zamagle skromni rezultati.

„To je najefikasnija alatka očuvanja vlasti. Nacionalizam ima direkne veze sa brzinom približavanja EU. Johanes Han je lidere Balkana upoziorio da se ne igraju vatrom i da se okrenu integracijama“, rekao je Jakšić.

Profesor Ivan Vujačić pozvao se na pisanje jednog diplomate u ,,Gardijanu“ koji je rekao da je Drugi svetski rat završen, a da Prvi nije još potpuno završen.

„Vidimo šta se dešava u Hrvatskoj, ovde rehabilituju kvislinge u Bosni daju imena OŠ onih koji su sarađivali sa okupatorom“, naglašio je on.

 

Izvor Tanjug/B92, 06. mart 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u