Da li se Đilas sprema za pravljenje stranke?

Dragan Đilas održao sastanak sa koalicionim partnerima na kojem je bilo reči o nastupanju na sledećim izborima

Nakon drugog mesta na izborima u Beogradu i ostvarenog solidnog rezultata, sledeći korak koji se očekuje od Dragana Đilasa jeste formiranje stranke.

Bivši gradonačelnik Beograda neće se povući iz politike nakon beogradskih izbora na kojima je osvojio 19 odsto glasova. Kako je najavio u svom jedinom obraćanju posle zatvaranja biračkih mesta, planira da učestvuje na parlamentarnim i lokalnim izborima, koji bi u redovnom roku trebalo da budu održani 2020. godine.

Da li će i tada izaći kao predstavnik grupe građana, kao što je to bilo u nedelju, ili sa novom partijom na srpskoj političkoj sceni, Đilas za „Blic“ nije želeo da odgovori. Za koju god se opciju bude odlučio, plan je da i na narednim izborima izađe u istoj koaliciji, a nije isključeno da se tom savezu priključe još neke stranke.

Kako saznajemo, on je juče po podne, ni 24 sata nakon izbora u Beogradu, već imao sastanak sa svojim koalicionim partnerima – Sašom Jankovićem, Vukom Jeremićem, Borkom Stefanovićem i Željkom Veselinovićem iz Sindikata „Sloga“, na kojem je bilo reči o izbornom rezultatu, a prema rečima našeg sagovornika, pravljeni su planovi i za nastup na sledećim izborima.

Profesor na FPN Zoran Stojiljković navodi za „Blic“ da se nada da priča sa Đilasom neće ličiti na pečurke koje posle kiše porastu, a onda splasnu, kao i da će igrati „duže od jednog leta“. On veruje da će bivši gradonačelnik za početak napraviti jednu političku platformu koja će biti proevropske orijentacije, ali će biti socijaldemokratskija u odnosu na program SNS-a.

— Treba nam stranka koja će moći da računa na četvrtinu ili bar petinu biračkog tela. Nova platforma, da bi prošla kod građana, mora da bude inovativna. Đilas sada ima priliku. On ima praktičnu političku pamet i manevarsko iskustvo, a videćemo koliko će uspeti da napravi kompromis sa potencijalnim partnerima i strategiju za dalje. To je veliki izazov, naročito zbog toga što se na opozicionoj srpskoj političkoj sceni glasovi birača lako prelivaju iz jedne stranke u drugu – navodi Stojiljković.

On kaže da će Đilas morati da ima odgovor na ono što rade naprednjaci.

— Oni su sistem u svakom smislu. Moraće da ima odgovore na mnoga pitanja. Opozicija u Srbiji je dosta iznurena i podeljena i moraće i da krenu neki integracioni procesi – smatra Stojiljković.

Bivši predsednik i član DS posle zatvaranja biračkih mesta imao je samo jedno obraćanje u izbornom štabu, kada je dobio veliki aplauz. Rečima “kako ćemo tek da slavimo kada pobedimo na republičkim izborima”, praktično je najavio svoj ostanak u politici.

Đilas se tada direktno obratio i predsedniku Srbije i lideru SNS-a Aleksandru Vučiću.

— Trebaće nam manje vremena da te smenimo sa vlasti, nego što je tebi trebalo da smeniš mene – poručio je on Vučiću.

Đilas je rekao i da očekuje republičke izbore već 2020. godine, možda i ranije, i čestitao građanima koji su glasali za promene.

— Ono što je nekad bilo najnormalnije, sada predstavlja čin lične hrabrosti. Ovo su najnečasniji i najnepošteniji izbori u istoriji višestranačja u Srbiji. Mi smo u jednom sistemu koji liči na fašizam. To se može videti i po zastupljenosti u medijima. Izvršena je velika kupovina glasova – naveo je bivši gradonačelnik i istakao da je Vlada pre izbora isplatila oko 208 miliona dinara za 13.000 ljudi”.

JEREMIĆ: OTREŽNjENjE ZA SVE
„Mi imamo posla sa kriminalnim režimom i neće imati bilo kakvu zadršku sa posezanjem kriminalnih sredstvima u borbi za opstanak. Ovi rezultati, ma koliko bili regularni, jedna su vrsta otrežnjenja za sve, za one koje su glasali i one koji nisu, za one koji su dobili određeni broj glasova i za one koji su ostali ispod cenzusa“, zaključio je juče Vuk Jeremić.

 

Autor Nataša Latković

 

Izvor Blic, 06. mart 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u